Slovenija 20.8.2014 11:00

Središče Ljubljane se bo konec tedna prelevilo v rimsko Emono

Ljubljana, 20. avgusta - Ljubljana bo konec tedna s prireditvijo Ave, Emona!, ki predstavlja vrhunec praznovanja 2000-letnice izgradnje Emone, zaživela v duhu Rimljanov. Kongresni trg in park Zvezda se bosta od petka do nedelje prelevila v prizorišče rimskega tabora in tržnice, na katerem bo vrsta uprizoritev obiskovalce popeljala 2000 let nazaj v preteklost.

Prireditev bo v petek, 22. avgusta, ob 19.45 odprl ljubljanski župan Zoran Janković.

Rimski tabor bo od petka do nedelje postavljen na Kongresnem trgu, v parku Zvezda pa bo rimska tržnica. V sklopu prireditve se bodo predstavili člani številnih zgodovinskih društev, tako iz Slovenije kot tujine, ki bodo uprizorili različne rimske dejavnosti in rituale.

V sklopu rimskega tabora bodo obiskovalci lahko spoznali, kakšno je bilo življenje pred 2000 leti, rimsko vojaško opremo in vojaške spretnosti. Rimski legionarji bodo vsak dan predstavili bojne formacije in spretnosti, generali pa se bodo zbrali na bojnem posvetu.

Poleg tega bo mogoče spremljati prodajo sužnjev, plese vestalk, predstave antičnega glumaškega gledališča, ritual ustanovitve mesta, rimsko poroko in gladiatorske boje. Vse tri dni se bo po mestnem središču sprehajala tudi rimska povorka. Njena pot bo vodila po trasi Breg - Čevljarski most - Mestni trg - Prešernov trg - Kongresni trg.

Na rimski tržnici bodo obrtniki predstavili starorimske obrti: ročno tkanje, oljkarstvo, lončarstvo, šiviljstvo, rezbarjenje, izdelovanje mozaikov, izdelke iz jantarja, zeliščarstvo, izdelavo podkev in usnjenih izdelkov, ponujali bodo tudi rimske jedi. Poleg Rimljanov se bodo v parku Zvezda predstavili tudi njihovi sodobniki, Kelti.

Pripravili bodo tudi ustvarjalne delavnice izdelovanja rimske vojaške opreme in nakita, na emonski učni uri na prostem pa bodo obiskovalci lahko pod vodstvom magistra iz Emone spoznavali, kako so se učili pred 2000 leti.

Poleg osrednje prireditve Ave, Emona! se bo mogoče udeležiti tudi vodenih tematskih ogledov po Emoni, na katerih se bodo obiskovalci, oblečeni v tunike, sprehodili po ljubljanskih ulicah in odkrivali njene sledi, so sporočili iz zavoda Turizem Ljubljana.

Osrednjo razstavo v sklopu obeleževanja 2000-letnice rimske Emone so pripravili v Mestnem muzeju Ljubljana. Na postavitvi z naslovom Emona: mesto v imperiju so posebno pozornost namenili ustanovitvi in izgradnji mesta v času, ko je Rim iz republike prehajal v cesarstvo. V Narodnem muzeju je na ogled razstava Rimske zgodbe s stičišča svetov, ki je zajela rimsko dobo na celotnem ozemlju Slovenije.

Rimska zasedba širšega ljubljanskega prostora je povezana z Avgustovim osvajanjem Balkana. Arheologi so leta 2008 na območju, kjer se je plovna Ljubljanica najbolj približala Grajskemu griču, odkrili sledove dveh vojaških taborov. V prvem desetletju 1. stoletja so Rimljani na območju današnjega središča Ljubljane ob levem bregu Ljubljanice postavili kolonijo Julijo Emono.

Za obdobje razcveta Emone velja čas od 1. do 5. stoletja. Mesto je imelo pravokoten tloris z osrednjim trgom - forumom in sistemom pravokotno križajočih se cest, med katerimi so bile stavbne površine. Obdajalo ga je obzidje s stolpi, mestoma pa tudi eden ali dva jarka, napolnjena z vodo.

Zaradi svoje lege je imela Emona pomembno vlogo v vojaškem obrambnem sistemu rimskega imperija. Od druge polovice 4. stoletja pa vse do madžarskih vpadov v 10. stoletju je bilo to prehodno ozemlje na poti do Apeninskega polotoka.