Slovenija 20.8.2014 12:38

Pred slovenskimi bralci najnovejši prevod Harukija Murakamija

Ljubljana, 20. avgusta - Založba Mladinska knjiga je izdala roman Kronika ptiča navijalca japonskega pisatelja Harukija Murakamija. Po oceni prevajalca Iztoka Ilca gre za njegovo ključno delo, s katerim se je uveljavil kot eden najbolj zanimivih svetovnih romanopiscev. Njegov najnovejši roman naj bi po napovedih založbe sledil v kratkem.

Ilc, ki je roman prevedel iz izvirnika, saj je bil prevod v angleščino skrajšan, je v njem zaznal več paralel z že prevedenim delom 1Q84. Oba se dogajata isto leto, imata glasbeni avizo, govorita o izgubljenih dušah, ki se iščeta in ne moreta najti, dotakneta se vprašanja fanatizma: v 1Q84 verskega, v tem primeru političnega. Knjiga je, kot je dejal na današnji predstavitvi, nekoliko posebna v Murakamijevem opusu, ker so vse teme, ki se jih loteva, "za pikico bolj zaostrene".

Kronika ptiča navijalca je roman v treh delih, v japonščini je izšel v treh zvezkih v letih 1994 in 1995. Z romanom je po besedah urednice Darje Marinšek dokončno prepričal kritike doma in v tujini ter zanj dobil japonsko literarno nagrado. Pripoved združuje več zgodb, ki se prepletajo in stkejo. Glavni junak je 30-letni poročen moški. Nekega dne paru izgine maček, kar mož dojame kot zloveščo napoved, kmalu zatem izgine še njegova žena.

V vzporednih zgodbicah se Murakami dotakne različnih tem, v vsaki pa se po besedah Marinškove skriva košček sestavljanke, ki jih mora junak povezati, če hoče najti ženo. Kot so zapisali pri založbi, je Kronika ptiča navijalca izvrstna študija o odtujenosti v sodobnem svetu, a tudi zgodovinski roman in detektivka.

Njegov zadnji roman Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova romarska leta bo v slovenskem prevodu pri Mladinski knjigi izšel predvidoma februarja prihodnje leto.

Do konca letošnjega leta bo Mladinska knjiga izdala še približno 100 novitet, je povedal glavni urednik Bojan Švigelj. Izmed teh je še posebej izpostavil uspešnico izraelskega zgodovinarja Yuvala Noaha Hararija Sapiens: Kratka zgodovina človeštva, ki so jo prodali že v več kot 20 držav. V slovenščini bo izšla v prvi polovici septembra, 23. septembra pa bo avtor v Cankarjevem domu predaval o zgodovini človeka, sreči in prihodnosti.

V svojem delu je Harari opisal ves razvoj homo sapiensa, edine človeške vrste, ki si je podredila vse ostale, saj je pred 100.000 leti Zemljo naseljevalo vsaj šest človeku sorodnih vrst. V njem po urednikovih besedah tudi špekulira, kaj se glede na projekte na področju umetne inteligence lahko zgodi v prihodnosti.

Izšlo pa je že novo delo Roberta Saviana Ničničnič, v katerem se je razpisal o trgovini s kokainom, prav tako nova knjiga ilustrirane poezije, tokrat Kajetana Koviča z naslovom Labrador. V zbirki Kondor bo izšel izbor pesmi Toneta Pavčka, o zgodovini gulagov pa bo govorila knjiga Anne Applebaum Gulag, ki bo objavljena septembra. V nekaj dneh bo izšla tudi nova Bridget Jones z naslovom Nora na fanta.

Na področju mladinskega leposlovja je urednica Alenka Veler izpostavila prvenec Kdo si, Aljaska? Johna Greena, ki je bralce že navdušil z romanom Krive so zvezde, in tri kratke zgodbe z naslovom Vitez sedmih kraljestev Georgea R.R. Martina, avtorja uspešne serije Igra prestolov.

Najmlajšim bralcem po besedah urednice otroškega leposlovja Irene Matko Lukan pripravljajo antologijo pravljic Svetlane Makarovič, ki so jo pod naslovom Zlata mačja preja posvetili avtoričini 75-letnici. V njej bodo pravljice, kot so Sapramiška, Pekarna Mišmaš, Škrat Kuzma in Sovica Oka, pospremljene z ilustracijami različnih avtorjev. Ob enakem jubileju ilustratorke Jelke Reichman bo izšla slikanica s pesmimi o živalih po njenem izboru, novo slikanico pa pripravljata tudi avtorja Močvirnikov Peter Škerl in Barbara Simoniti.

Na področju priročnikov je mogoče pričakovati knjigo o šivanju in prevod uspešnice Kuhajmo zdravo.