Svet 21.8.2014 5:00

V Zagrebu razstava del, nastalih v Mirojevem ateljeju

Zagreb, 21. avgusta - V zagrebški galeriji Forum je še do 30. avgusta na ogled razstava z naslovom Iz grafičnih ateljejev Joana Miroja. V skladu z umetnikovo željo, da se njegovi ateljeji spremenijo v mesta, kjer lahko ustvarjajo drugi umetniki, so v njih nastala številna dela španskih in tujih umetnikov, tako že uveljavljenih, kot tistih na začetku umetniške poti.

Ateljeji so vrata drugim umetnikom odprli leta 1994, v njih nastala umetniška dela pa so danes del zbirke Fundacije Pilar in Joana Miroja v mestu Palma de Mallorca. Z razstavo, na kateri je na ogled izbor del iz zbirke, fundacija obeležuje 20. obletnico odprtja ateljejev, poroča spletni portal port.hr.

S svojimi deli so na razstavi med drugim zastopani Wayne Crothers, Democracia, mlad umetniški tandem Patricia Gomez in Maria Jesus Gonzalez, Antonio Miraldo ter Wolf Vostell. Predstavljen je tudi proces nastanka grafičnega lista št. 9 iz Mirojeve serije Els Gossos.

Razstava je bila lani na ogled v Ljubljani v sklopu mednarodnega grafičnega bienala, videli pa so jo tudi že na Dunaju, v Bratislavi, Pragi in Sofiji.

Miro (1893-1983) se je rodil v Barceloni. Pod prisilo staršev je najprej obiskoval trgovsko šolo in delal kot uradnik. Po živčnem zlomu so mu dovolili študirati slikarstvo. Pod vplivom Gaudija, Picassa, Kleeja, fauvistov in nadrealistov je ustvaril izviren, abstrakten slog slikanja z lisami živih barv domače Katalonije, sanjskimi figurami in pravljičnimi svetovi podzavesti, polnimi ironije, a tudi tesnobe in vprašanj. Poleg slik je izdeloval mozaike, tapiserije, grafike, zidne slikarije, scenografije in kipe.