Svet 21.8.2014 13:03

Na 65. berlinskem filmskem festivalu bodo počastili Wima Wendersa

Ljubljana, 21. avgusta - Nemški filmski ustvarjalec Wim Wenders bo na 65. filmskem festivalu v Berlinu, ki bo potekal med 5. in 15. februarjem, prejel častnega zlatega medveda za življenjsko delo. Ob tem bodo na festivalu predvajali tudi retrospektivo njegovih del, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sarajevo. Nemški filmski režiser Wim Wenders in njegova žena. Foto: Xinhua/STA

Sarajevo.
Nemški filmski režiser Wim Wenders in njegova žena.
Foto: Xinhua/STA

Direktor festivala Dieter Kosslick je režiserja filmov, kot so Paris, Teksas (1984), Nebo nad Berlinom (1987) in Pina (2011), označil za "enega najbolj priznanih sodobnih avtorjev", z nagrado pa se želijo pokloniti njegovi umetniški raznolikosti.

"Njegovo raznoliko delo, od filma do fotografije in knjig, je spremenilo naš pogled na film, še danes pa navdihuje številne filmarje," je v izjavi za medije zapisal Kosslick.

Wenders velja za enega najuspešnejših predstavnikov novega nemškega filma, ko so ustvarjalci v 70. letih minulega stoletja razvili novo filmsko estetiko.

Zdaj 69-letni režiser, ki se je rodil v Düsseldorfu, je v svoji karieri posnel okoli 50 filmov, med opaznejše sodi še Buena Vista Social Club iz leta 1999.

Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med drugim je v Cannesu s filmom Paris, Texas osvojil zlato palmo in z Nebom nad Berlinom nagrado za najboljšo režijo.