Svet 22.8.2014 6:00

Haydnov festival v Železnem bodo odprli plesni Letni časi

Železno, 22. avgusta - Mednarodni Haydnov festival v avstrijskem mestu Železno, s katerim je bil skladatelj najtesneje povezan, bo letos potekal od 4. do 14. septembra pod sloganom Haydn in Mozart. Kot namiguje naslov, bo izpostavil prijateljstvo med omenjenima komponistoma, med glasbenimi gosti bodo dirigent Adam Fischer, trio Maisky in sopranistka Simone Kermes.

Haydnove dneve, 26. po vrsti, bo uvedel oratorij Letni časi v baletni izvedbi. Oratorij bo v plesni obliki izvedel Oklahoma Festival Ballet, koreografija bo dopolnjevala izvirno zasedbo tega dela, pisanega za sopran, tenor, bariton, zbor in orkester.

"Na Haydnovih dnevih si vedno prizadevamo najti nek nov vidik," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal intendant Walter Reicher. Po številnih opernih produkcijah so ugotovili, da se scenski elementi odlično skladajo s Haydnovo dvorano. Zamisel, da bi Haydnovo glasbo povezali z baletom, so dobili na poletni akademiji v Železnem. Po Reicherjevih napovedih bodo Letni časi klasični balet s sodobnimi plesnimi elementi.

Festival bo avstrijska skladatelja povezal z izvedbami njunih del, slišati pa bo mogoče tudi skladbe drugih avtorjev. Haydn in mlajši Mozart sta bila iskrena prijatelja, ki sta se med seboj spoštovala in občudovala. "Mojemu dragemu prijatelju Haydnu," je zapisal Mozart, ko mu je posvetil godalne kvartete, opus 10.