Svet 25.8.2014 9:25

V 91. letu umrl igralec in režiser Richard Attenborough

London, 25. avgusta - V nedeljo je v 91. letu starosti umrl britanski igralec in režiser Richard Attenborough, ki je filmski svet oblikoval kar šest desetletij. "Narobe bi bilo, če bi dejali, da je ta velikan poosebljal najboljše kvalitete britanskega filma. Britanski film bi se moral truditi doseči njegove izkušnje in znanje," je v izjavi zapisala britanska BAFTA.

Attenborough je v svoji dolgi karieri nastopil v filmih, kot sta Veliki pobeg in Jurski park, ter režiral filme, kot sta Gandhi in Dežela senc. Z Gandhijem iz leta 1982 je osvojil tudi osem oskarjev, med drugim za najboljši film in najboljšo režijo.

Po smrti so se velikanu filma poklonili številni ljudje z vseh področij njegovega delovanja, med drugim tudi britanski premier David Cameron.

"Zelo sem žalostna ob novici ob smrti Richarda Attenborougha, bil je dober človek v vseh pogledih. Ponosna sem, da je bil član laburistov," je zapisala vodja laburistov v domu lordov Janet Royall.

Po poročanju francoske tiskovne agencije so se od igralca poslovili tudi v nogometnem klubu Chelsea, ki ga je Attenborough vneto podpiral: "Njegova osebnost se je v sedmih desetletjih vtkala v klub. Bil je konstanta sila, ki je klub vodila v pravo smer, tudi v temnih časih."

Besede je režiserju namenil tudi Ben Kingsley, ki je zaigral naslovno vlogo v Gandhiju: "Richard Attenborough mi je zaupal osrednjo nalogo, da bi v življenje zbudil sanje, ki jih je ustvarjal 20 let."

Igralec in režiser se je rodil 29. avgusta 1923, igrati je začel že pri 12 letih, uradno pa je debutiral pri 18, piše britanski BBC. Leta 1967 so ga s činom komandanta sprejeli v red Britanskega imperija, leta 1976 pa je bil povzdignjen v viteza.

Attenborough se je poročil z igralko Sheilo Sim leta 1945, s katero je imel tri otroke - Michaela, Charlotte in Jane. Slednja je s hčerko in taščo umrla v cunamiju, ki je leta 2004 prizadel južno Azijo.

V zadnjih letih se je Attenborough z ženo po padcu po stopnicah preselil v dom za starejše v zahodnem Londonu. Bil je tudi član zgornjega doma britanskega parlamenta.