Svet 25.8.2014 11:05

Carmina Slovenica bo odprla gledališki festival v Baslu

Basel, 25. avgusta - Vokalno gledališče Carmina Slovenica bo 27. avgusta s predstavo When the mountain changed its clothing Heinerja Goebbelsa odprlo gledališki festival v švicarskem Baslu. V letošnjem letu, ko Carmina Slovenica praznuje 50-letnico, bo to prvo gostovanje z Goebbelsovim glasbenim gledališčem. V Baslu ga bo mogoče videti še dan kasneje.

Maribor. Zbor Carmina Slovenica. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Zbor Carmina Slovenica.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Theaterfestival Basel velja za pomemben mednarodni uprizoritveni festival, ki mesto ob Renu konec poletja za 12 dni spremeni v gledališko in plesno prizorišče. Na njem več kot 170 ustvarjalcev z vsega sveta predstavi gledališke in plesne uprizoritve, performanse, zvrstijo se različni happeningi, diskusije in filmi.

Letos bo za odprtje poskrbela Carmina Slovenica s projektom When the mountain changed its clothing. Projekt nemškega skladatelja in režiserja Goebbelsa, ki v letih 2012-2014 umetniško vodi festival Trienale v Porurju, navdih črpa iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah, ki jih letni časi odtiskujejo na gori Kanin. Po Goebbelsovih besedah nabite slike izhajajo iz izjemne energije mladih protagonistk in odražajo družbene transformacije: hitre politične, socialne in kulturne spremembe v regiji, od koder prihajajo izvajalke.

Projekt je premiero doživel septembra 2012 v Bochumu v sklopu festivala Trienale v Porurju, nato pa gostoval na več mednarodnih festivalih po Evropi. Konec oktobra bodo dekleta, ki jih umetniško usmerja dirigentka Karmina Šilec, z njim gostovala še na mednarodnem festivalu v avstralskem Melbournu, so sporočili iz Carmine Slovenice.