Slovenija 25.8.2014 11:20

Ob jubileju BIO 50 kot eksperiment

Ljubljana, 25. avgusta - Priprave na Bienale oblikovanja, ki bo vrata odprl 18. septembra, so v polnem teku. Kustos BIO 50 Jan Boelen je zasnovo bienala spremenil v novo obliko oblikovalskega dogodka, ki namesto mednarodnega tekmovanja stremi k sodelovanju in eksperimentiranju. Bienale bo tokrat predstavil rezultate sodelovanja 11 mednarodnih skupin.

Skupine so pričele z delom po uvodni konferenci BIO 50 v februarju, ki je v Ljubljano pritegnila več kot 120 sodelujočih. Delo je potekalo tako na terenu kot preko spleta. Sodelujoči so se posluževali ustvarjalnih in nepričakovanih postopkov pri komunikaciji, organizaciji dela in napredovanju oblikovalskih procesov, so za STA pojasnili v Muzeju za oblikovanje in arhitekturo (MAO), kjer bienale pripravljajo.

Po prepričanju direktorja MAO Matevža Čelika je obletnica bienala primeren trenutek, da na pet desetletij BIO pogledajo z distanco in poskušajo razumeti širšo sliko. Če se je Bienale industrijskega oblikovanja pričel in 50 let potekal kot kritika trivialnega z izjemnim, je BIO 50 prav nasprotno. "Je kritika izjemnega, elitnega, s trivialnim, z realnostjo. Obenem je poskus najti izjemno znotraj vsakdanjega. Bienale postavljamo v vlogo, ki naj bi bila v prihodnosti veliko bolj raziskovalna in eksperimentalna," njegove besede povzema sporočilo za javnost.

Sodelujoči z različnih področij letos prihajajo iz 20 držav. Vključeni so v teme Dostopno življenje, Spoznaj svojo hrano, Javna voda - javni prostor, Hoja po mestu, Skrite obrti, Sistem mode, Hekanje gospodinjskih aparatov, Nanoturizem, Motorne enote, Opazovati vesolje in Oblikovanje življenja. Za vsako skupino so mednarodni in slovenski mentorji izdelali smernice projektov ter vodijo in nadzirajo njihovo napredovanje, člani pa razvijajo enega ali več projektov, ki bodo predstavljeni na bienalu.

Razstava BIO 50 bo na ogled od 18. septembra do 7. decembra 2014 v MAO, Galeriji Jakopič in Moderni galeriji v Ljubljani. Razvoj in rezultati projektov vsake skupine bodo objavljeni v spremljajoči publikaciji.

Dela bo ocenila mednarodna žirija, ki jo sestavljajo industrijski oblikovalec Konstantin Grcic, komentatorka oblikovanja Alice Rawsthorn in oblikovalec ter profesor Saša J. Mächtig, ter na odprtju bienala v MAO podelila nagrado za najboljše sodelovanje.

Glavno razstavo bo spremljala predstavitev 50-letne zgodovine bienala, na kateri bodo osvetlili pomembne spremembe in premike v družbi, vsakdanjem življenju ter posledično na področju oblikovanja. Kot poudarja ena od sokustosinj bienala Cvetka Požar, je bil BIO v 60. letih minulega stoletja ob milanskem trienalu eden najpomembnejših oblikovalskih dogodkov v Evropi in prvi tovrstni bienale na svetu. Danes je še vedno stalnica v našem prostoru, ki ne le, da vzdržuje stik z mednarodno sceno, temveč v naše okolje prinaša in tudi sam vzpostavlja novosti, spodbude, predvsem pa alternative obstoječemu delovanju.

V času bienala bo po Ljubljani potekal niz dogodkov, razstav in predavanj pod skupnim naslovom BIO zdaj.