Svet 27.8.2014 4:00

V Benetkah danes začetek 71. mednarodnega filmskega festivala

Benetke, 27. avgusta - V Benetkah se bo drevi s črno komedijo mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja Birdman (Or The Unexpected Virtue of Ignorance) začel 71. mednarodni filmski festival. V tekmi za zlatega leva je poleg Inarritujevega še 19 filmov. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 6. septembra.

Na rdeči preprogi letos pričakujejo imena, kot so Al Pacino, Jennifer Aniston, Bill Murray, James Franco, Ben Kingsley, Ethan Hawke in Catherine Denevue s hčerko Chiaro Mastroianni.

Za leva se letos v Benetkah poleg Inarrituja med drugim potegujejo še ameriški režiser David Gordon Green s filmom Manglehorn, v Hamburgu živeči režiser turškega rodu Fatih Akin s filmom The Cut, francoska komedija La rancon de la gloire v režiji Xavierja Beauvoisa, dokumentarec ameriškega režiserja Joshue Oppenheimerja The Look of Silence, Hungry Hearts italijanskega režiserja Saveria Costanza, francoski film 3 Coeurs v režiji Benoita Jacquota, ruski The Postman's White Nights Andreja Končalovskega, italijanski Il Giovane Favoloso Maria Martoneja in ameriški film Good Kill Andrewa Niccola.

Devetčlanski mednarodni žiriji, ki bo podelila beneške leve, predseduje francoski skladatelj filmske glasbe Alexandre Desplat, v njej so še Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman in Carlo Verdone.

V uradnem programu bodo letos prikazali filme iz 39 držav. Direktor festivala Alberto Barbera je na spletni strani ustanove Beneški bienale napovedal program, v katerem so tudi v kriznih časih v ospredju težnje po eksperimentu ter kreativnosti in ki slavi svobodo izražanja nad bitko za dobičkom ter zmago estetike nad ekonomijo.

Zlatega leva za življenjsko delo bosta na letošnjem festivalu prejela trikrat z oskarjem nagrajena ameriška filmska montažerka Thelma Schoonmaker ter ameriški filmski in gledališki režiser Frederick Wiseman.

V programski sekciji Teden mednarodne kritike bodo med sedmimi prvenci prikazali film Ples z Marijo, ki je nastal v italijansko-argentinsko-slovenski koprodukciji. Dokumentarec podpisuje režiser slovenskega rodu Ivan Gergolet, pripoveduje pa zgodbo 90-letne argentinske plesalke Marije Fux.

Lani je prvič v zgodovini festivala glavna nagrada, zlati lev za najboljši film, pripadla dokumentarnemu filmu. Dobil ga je italijanski režiser Gianfranco Rosi za film SacroGRA.