Svet 26.8.2014 6:00

Razstavi Turnerja in Constabla v Londonu bosta oživili staro umetniško rivalstvo

London, 26. avgusta - V Londonu bodo z razstavo del Williama Turnerja v galeriji Tate Britain in razstavo del Johna Constabla v Muzeju Victoria & Albert obudili rivalstvo, ki izhaja še iz časov življenja dveh velikih mojstrov britanskega slikarstva, piše britanski časnik The Guardian.

Z razstavama, ki ju bodo odprli 10. (Tate) oziroma 20. septembra (Victoria & Albert), se v prvi plan ponovno postavlja vprašanje, kdo je največji britanski avtor. Seveda so tudi drugi veliki britanski slikarji, kot Thomas Gainsborough, Francis Bacon in Lucian Freud, a Constable in Turner se od drugih razlikujeta po vplivu, ki sta ga imela na razvoj modernizma, piše časnik.

Način, na katerega sta se rešila spon "pravilnega" slikanja, da bi ujela svežino, spremembe in realnost narave, je navdihnil vrsto impresionistov ter jima zagotovil mesto v osrčju umetnostne zgodovine.

Vprašanje, kdo je bil boljši, ni "le vulgarno vprašanje 21. stoletja; zastavljali so ga že njuni sodobniki". O tem priča tudi anekdota iz leta 1832, ko sta bili na Kraljevi akademiji eno ob drugem razstavljeni Constablovo in Turnerjevo delo.

Constable je razstavil The Opening of Waterloo Bridge, delo močnih barv, Turner pa morsko pokrajino z nizozemskimi ladjami v vetru. Ko je videl deli, je Turner odšel, se vrnil s paleto in svoji sliki dodal živo rdečo barvo, ki je sicer mirno delo v trenutku spremenila v živahno, eksperimentalno. "Bil je tukaj in sprožil pištolo," je takrat zapisal pretreseni Constable.

Kurator Muzeja Victoria & Albert Mark Evans ob tem poudarja, da ta anekdota zelo dobro opiše njuno različnost: "Constable je tehnik, Turner pa čarovnik."

Ko-kurator razstave v Tate David Blayney Brown pa pravi: "Če bi želeli biti nesramni, bi lahko rekli, da se je moral Constable bolj truditi kot Turner."

Razstava v Tate Britain, ki bo na ogled do 25. januarja, bo združila 150 Turnerjevih del, razstava v V&A, ki bo na ogled do 11. januarja, pa bo obiskovalcem na ogled ponudila Constablova najbolj znana dela ter prvič njegova doslej nepoznano sliko, ki so jo odkrili lani.