Slovenija 27.8.2014 4:00

Na Ptuju se bo začel festival poezije in vina

Ptuj, 27. avgusta - S pogovorom o tokovih v sodobni švedski poeziji, ki je letos v središču, se bo na Ptuju popoldne začel 18. mednarodni festival Dnevi poezije in vina. V Slovenijo bo privabil 19 poetov iz 12 držav, častni gosti so litvanski pesnik Tomas Venclova, nemška pesnica Elke Erb in Svetlana Makarovič. Festival se bo sklenil 30. avgusta.

Ljubljana. Dnevi poezije in vina. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dnevi poezije in vina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Švedsko poezijo bodo zastopali Gunnar Harding, Ann Jäderlund, Niclas Nilsson in Athena Farrokhzad, udeleženci slovensko-švedske prevajalske delavnice, ki so svoje pesmi že brali na predvečerih festivala po Sloveniji.

Nastopili bodo tudi v Nemčiji rojena Srbkinja Dragana Mladenović, Slovakinja Jana Bodnarova, Finec Peter Mickwitz, Italijanka Sara Ventroni in Madžar Denes Krusovszky. Iz Velike Britanije se bodo predstavili Astrid Alben, James Byrne in Jackie Wills, z Japonske Mizuho Išida in Keijiro Suga. Spoznati bo mogoče še zamejsko pesnico Cvetko Lipuš in avstrijsko pesnico Lydio Steinbacher.

Izbor povabljenih pesnikov sta letos namesto žirije prvič opravila selektorja. To sta bila ameriški pesnik ruskega rodu Ilya Kaminsky in slovenska pesnica Lucija Stupica Enbohm.

Nekatere pesnike bo mogoče slišati na zasebnih branjih, saj vse več Ptujčanov odpira pesnikom svoja dvorišča in vrtove. Osrednja pozornost pa bo usmerjena v Vrazov trg, na katerem bo vsak festivalski večer zazvenela poezija. Na oder bodo vsakokrat stopili štirje festivalski gosti, ki bodo v soju večera brali svoje pesmi. Za sproščeno nadaljevanje in festivalsko druženje bodo po velikih pesniških branjih poskrbeli glasbeniki.

Organizatorji so v težnji, da bi bil festival interdisciplinaren in odprt najrazličnejšim okusom, pripravili tudi razstave, filmsko projekcijo in gledališko predstavo ter program za otroke. Z vinom se bo poezija srečala na t.i. hudih pokušnjah, na katerih bodo vinarji ob spremljavi poezije poskrbeli za sprehod skozi različne okuse.