Slovenija 28.8.2014 4:00

V prestolnici se bo danes začel festival Noči v stari Ljubljani

Ljubljana, 28. avgusta - V prestolnici se bo z multikulturno glasbeno, plesno in recitacijsko predstavo Jaz sem ti na Mestnem trgu začel 26. mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, s katerim se bo sklenil poletni utrip Ljubljane. Rdeča nit letošnjega festivala, ki bo potekal do sobote, je drugačnost in različnost - Drugačna Slovenija.

Ljubljana, Ljubljanski grad. Ljubljanski grad, center Ljubljane. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Ljubljanski grad, center Ljubljane.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V ospredju bo glasbena umetnost nacionalnih manjšin, etničnih in verskih skupnosti ter drugačne glasbene prakse. Del programa bodo namenili tudi ljudem s posebnimi potrebami. Na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane bo nastopilo več kot 250 izvajalcev iz 12 držav.

V otvoritvenem spektaklu festivala, ki se bo pričel drevi ob 20. uri in ki temelji na zamisli o zbliževanju kultur vseh celin ter tako odraža osnovno zamisel festivala o drugačnosti Slovenije kot prostora, v katerem se srečujejo različni glasbeni in plesni izrazi, bo nastopilo okoli 60 izvajalcev - glasbenikov, pevcev, plesalcev in povezovalcev.

V enournem programu se bodo na odru prepletali glasba, pesem in ples Slovenije, Afrike, Južne in Severne Evrope, Južne in Severne Amerike, bližnje in daljne Azije ter Avstralije. Predstava je nastala pod okriljem organizacije Unesco.

Med nastopajočimi na letošnjem festivalu organizatorji izpostavljajo še skupino Donauwelenreiter iz Avstrije, Jeana P. Froehlya and Friends iz Nemčije, Trajo Brizanija z zasedbo Amala, Rudija Bučarja z gosti, mednarodno zasedbo Balkan Jazz Kvartet in Anito Prelovšek.

Festival bo ponudil tudi bogat spremljevalni program. Osrednji spremljevalni dogodek bo mednarodni multidisciplinarni simpozij Glasba in drugačnost, ki bo potekal v Mestnem muzeju. Simpozij bo "po eni strani kritično povzel povezave med glasbo in drugačnostjo/drugostjo v Sloveniji in po svetu v minulih desetletjih, po drugi pa napoveduje večplastnost pogledov iz vizur različnih strok, geografskih okolij, zgodovinskih obdobij ter individualnih dognanj udeležencev simpozija," besede glavnega organizatorja tega dogodka, profesorja Svanibora Pettana povzema sporočilo za javnost.

V sklopu festivala, ki ga pripravlja Ustanova Imago Sloveniae, bodo na Novem trgu odkrili tudi skulpturi drugačne Slovenke in drugačnega Slovenca.