Slovenija 27.8.2014 14:58

Slovenska kinoteka v novo sezono s festivalom K3

Ljubljana, 27. avgusta - Slovenska kinoteka, ki v prihodnji sezoni med drugim napoveduje vrsto zanimivih retrospektiv, razstave, sodelovanja s festivali in nove knjižne izdaje, bo vanjo danes ob 19. uri zakorakala z odprtjem tretje slovenske izdaje mednarodnega festivala kratkega filma K3.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik društva Kraken Matevž Jerman, festival K3 vzporedno poteka v Beljaku in Vidmu, tretje leto pa tudi v Ljubljani. "Slovenska edicija si prizadeva predvsem za to, da se kratkemu filmu, ki je pogosto spregledan, odpre prostor," je pojasnil.

Letos bo v ospredju tridnevnega festivala retrospektiva kratkih filmov lani preminulega hrvaškega ustvarjalca Krsta Papića, poleg tega pa še tekmovalni program slovenskega kratkega filma. Pripravljajo tudi okroglo mizo, jagodni izbor filmov zadnjih treh let in rubriko carte blanche, kamor bodo povabili tuje goste.

Med 18. in 21. septembrom bo v kinoteki in Kinodvoru potekal še festival Kurja polt, posvečen kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom filma groze. Po besedah Maše Peče bo festival v svoji prvi izdaji "nekakšna zgodovinska predigra".

Prvo večjo retrospektivo v novi sezoni v Kinoteki pripravljajo med 23. septembrom in 4. oktobrom, ko se bodo ob 100-letnici posvetili Normanu McLarnu, enemu najpomembnejših pionirjev animiranega filma. Retrospektivo v osmih tematskih programih bo predstavil kurator iz quebeške kinoteke Marco de Blois, ob njej pa bo izšel tudi katalog z intervjujem z McLarnom iz leta 1975, ki je izšel v reviji Sequences.

"Retrospektiva je plod dolgoletnega sodelovanja s kinoteko iz Montreala in kanadskim filmskim centrom. Smo edina kinoteka, ki je ob stoletnici njegovega rojstva uspela prepričati center, da nam je dovolil v Slovenijo začasno uvoziti 35- in 16-milimetrske kopije iz arhiva kinoteke v Montrealu," je poudaril Igor Prassel.

Med 14. in 17. oktobrom bo v Kinoteki potekala tudi zdaj že tradicionalna jesenska filmska šola, tokrat z naslovom Filozofov greh: komedija in melodrama Stanleyja Cavella. "Simpozij se bo spustil na zelo raznolika področja Cavellove filozofije filma," je pojasnila Ivana Novak, ki je med predavatelji naštela tudi Mladena Dolarja, Darka Štrajna ter Jelo Krečič in Gregorja Modra.

Programski vodja Slovenske kinoteke Jurij Meden je v sezoni izpostavil še poklone slovenskemu filmu in ustvarjalcem, kot so Žarko Petan, Rajko Ranfl in Rado Likon. Poseben večer bo posvečen tudi 600-letnici zadnjega ustoličenja na Gosposvetskem polju.

Obeta se še vrsta sodelovanj, med drugim z ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom ter Mestom žensk. Ob filmskih dogodkih bodo v kinoteki med drugim pripravili razstavo Piran v filmu ter izdali nove knjižne naslove, kot je prevod Arhivske mrzlice Jacquesa Derridaja.

Kinoteka se je sicer obogatila s filmom Frederica Wisemana Belfast, Maine, ki bo premiero doživel 2. septembra. Kupili pa so tudi digitalni projektor, a bodo tudi vnaprej ohranjali tradicijo, da filme predvajajo v izvirnem formatu.