Svet 28.8.2014 6:00

Za september napovedan izid albuma The Basement Tapes Complete Boba Dylana

Dunaj, 28. avgusta - Pri Columbia Records bo 4. septembra izšla kompilacija The Basement Tapes Complete: The Bootleg Series Vol. 11 Boba Dylana. Na šestih CD bodo zbrani restavrirani posnetki pesmi, mnoge od njih so odkrili šele pred nedavnim, ki jih je legendarni ameriški glasbenik leta 1967 posnel s člani spremljevalne skupine The Band.

Posnetki so nastali v kleti hiše v mestu Saugerties v ameriški zvezni državi New York v času, ko je Dylan okreval po nesreči z motorjem in ko se je prvič v svoji karieri za dalj časa umaknil izpred oči javnosti.

V kleti hiše, ki so jo zaradi barve fasade poimenovali kar Big Pink, so Robbie Robertson, Rick Danko, Richard Manuel, Garth Hudson in pozneje Levon Helm skupaj z Dylanom posneli več kot 100 pesmi. Med njimi je bilo na ducate novih Dylanovih pesmi, tudi poznejše uspešnice, kot so I Shall Be Released, The Mighty Quinn, This Wheel's On Fire in You Ain't Going Nowhere.

Ko so v javnost pricurljale govorice o omenjenih posnetkih in nekaj izsekov, se je radovednost javnosti razplamtela do te mere, da so se prvič v glasbenem poslu pojavili ilegalni posnetki. Tako se je leta 1969 na policah glasbenih trgovin pojavil album s skrivnostnim naslovom Great White Wonder, glasba iz kleti, posneta poleti 1967, pa je začela postajati del popularne kulture.

Uradno so posnetki postali dostopni šele leta 1975, ko je pri Columbia Records izšlo 16 pesmi na albumu The Basement Tapes, na katerem je bilo tudi osem pesmi skupine The Band brez Dylana.

Na kompilaciji The Basement Tapes Complete pa so prvič združeni vsi še obstoječi posnetki, med njimi pred kratkim odkriti dragulji, posneti v rdeči sobi Dylanove hiše v zvezni državi New York.