Na hitro prelistano 30.8.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. avgusta - Pri založbi Modrijan so izdali 80. knjigo v zbirki Bralec, roman Rezervno Življenje pisateljice Lidije Dimkovske, pri Mladinski knjigi pa praktični vodnik Menopavza, začetek novega življenja. Založba Miš je izdala sodobno zgodbo Eskimo Limon 9 avtorice Sarah Diehl ter mladinsko knjigo pisateljice Jenny Jägerfeld Tu ležim in krvavim.

Ljubljana. Roman pisateljice Lidije Dimkovske z naslovom Rezervno življenje. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisateljice Lidije Dimkovske z naslovom Rezervno življenje.
Foto: STA

Ljubljana. Praktični vodnik avtorice Robin N. Phillips z naslovom Menopavza - začetek novega življenja. Foto: STA

Ljubljana.
Praktični vodnik avtorice Robin N. Phillips z naslovom Menopavza - začetek novega življenja.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman pisateljice Jenny Jägerfeld z naslovom Tu ležim in krvavim. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman pisateljice Jenny Jägerfeld z naslovom Tu ležim in krvavim.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisateljice Sarah Diehl z naslovom Eskimo Limon 9. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljice Sarah Diehl z naslovom Eskimo Limon 9.
Foto: STA

REZERVNO ŽIVLJENJE - LJUBEZENSKI, ZGODOVINSKI IN POLITIČNI ROMAN Z ZGODBO DVEH SIAMSKIH DVOJČIC

Roman slovensko-makedonske pisateljice Lidije Dimkovske ni le osebna drama, je roman o času, v katerem živimo in o ljudeh, s katerimi se lahko poistovetimo. Rezervno življenje govori o usodi makedonskih siamskih dvojčic z zraščenima glavama in s pomenljivima imenoma, Zlata in Srebra, ter njunem boju za zasebnost, individualnost in ločeno življenje. Zgodba, ki jo pripoveduje Zlata, se začne leta 1984 v predmestju Skopja z dekliško igro med dvojčicama in njuno prijateljico. Prerokujejo si, s kom se bodo poročile, ali bo njihov mož reven ali bogat ter kje in kdaj in koliko otrok bodo imele. Po 28 letih življenja, odraščanja, trpljenja, ljubezni in sovraštva se zgodba sklene z igro dveh novih sester, Zlatinih hčera. Dogajanje razpeto med Skopjem in Londonom med letoma 1984 in 2012 ni le del osebnega, ampak tudi kolektivnega spomina in zgodovine. Razdružitev siamskih dvojčic sovpada z razdružitvijo nekdanjih jugoslovanskih republik.

Dimkovska je za roman prejela nagrado Društva pisateljev Makedonije za najboljše prozno delo leta in nagrado Evropske unije za književnost, postala pa je tudi osebnost leta na področju književnosti časnika Nova Makedonija. Roman je v slovenščino prevedel Aleš Mustar.

ESKIMO LIMON 9 - JUDOVSTVO IN MEDČLOVEŠKI ODNOSI V SODOBNEM SVETU SKOZI ZGODBO MLADE DRUŽINE

Prvenec avtorice Sarah Diel Eskimo Limon 9 se dotika tem holokavsta, kolektivne krivde, domovine, judovske in nemške kulture, kulturnega šoka, prijateljstva, identitete, odraščanja, zadreg, ujetosti v rutino, takšnih in drugačnih iluzij. Skozi zgodbo mlade družine Allon predstavlja kompleksnost načina, na katerega Judje razmišljajo o svoji državi, resnost tem pa pisateljica umetelno začini s humorjem. Ko oče Chen dobi službo v Nemčiji, se družina Allon iz Izraela preseli na nemško podeželje. Enajstletni Eran gre tako v čisto novo šolo, mama Ziggy pa je večino časa sama, zaradi česar se kmalu spoprijatelji z upokojencem Kofflom. Z njim večkrat kramljata, obiskujeta zabave in celo popivata. Eran se vedno bolj uspešno vklaplja v novo okolje in vzporedno doživlja prve pubertetne izbruhe ter s prijatelji počne klasične najstniške neumnosti, Chen pa utrjuje svojo novo pozicijo na delovnem mestu, kar se odraža v nesorazmerju med preživetim časom doma in v službi. Medtem pa Ziggy z vsakim novim dnem, preživetim v diaspori, ugotavlja, da je čas, da si prizna resnico, da ni ne zadovoljna, ne srečna, ne izpopolnjena. Prevajalka romana je Tamara Bosnič.

MENOPAVZA, ZAČETEK NOVEGA ŽIVLJENJA - PRIROČNIK Z NASVETI

Praktični vodnik Menopavza, začetek novega življenja, ponuja nasvete za obvladovanje menopavze in za zmanjševanje njenih učinkov ter povečevanje koristi. V priročniku strokovne urednice Robin N. Phillips so zbrana najsodobnejša spoznanja strokovnjakov s področja ginekologije, psihologije, prehrane in telesne vadbe. V obdobju sprememb, ki prinaša tudi okrepljeno spoznanje, kako vredno je življenje in kako lepo je uživati v njem, vodnik odgovarja na vprašanja o telesnih procesih menopavze in blaženju njenih simptomov. Priročnik, opremljen s fotografijami, daje nove poglede o pravilni prehrani in vadbi ter svetuje, kako ohranjati zdrave kosti in zdravje nasploh. Praktični vodnik, ki ga je poslovenila Marjana Samide, vsebuje tudi smernice za optimalni življenjski slog v času menopavze ter za nadomestno hormonsko zdravljenje in možne alternative. V njem najdemo še nasvete za boljše spolno življenje.

TU LEŽIM IN KRVAVIM - MLADINSKI ROMAN, KI SE SOOČA S TESNOBOSTJO

Tu ležim in krvavim bi lahko imenovali večžanrski roman, saj vsebuje izviren preplet burke in ljubezenske zgodbe s primesmi poezije in psihološkega trilerja. Avtorica Jenny Jägerfeld je z velikim smislom za jezik in izrednim razumevanjem psihološke plati obravnavane teme napisala napet roman, ki bralca pritegne že na prvih straneh in ga obdrži do zadnje. Glavna junakinja Maja, ki kljub problemom premore veliko hudomušnega humorja, se ob vsakdanjih najstniških težavah sooča še s prvo ljubeznijo, ločenima staršema in mamino skrivnostjo. Ko nekega dne prebere elektronsko sporočilo, ki v resnici sploh ni namenjeno njej, se njena prvotna psihična bolečina, ki jo je rahlo razblinila zaljubljenost, vrne. Ta je mnogo hujša kot katerakoli telesna bolečina in zoper njo ne pomaga prav nobena tableta.

Za roman, ki ga je v slovenski jezik prevedla Danni Stražar, je avtorica prejela prestižno švedsko knjižno nagrado august v kategoriji otroške in mladinske literature.