Svet 29.8.2014 6:00

V Londonu razstavljena dela Franka Auerbacha iz zbirke Luciana Freuda

London, 29. avgusta - Zbirka slik in risb britanskega slikarja Franka Auerbacha je od torka razstavljena v londonski galeriji Tate Britian. Zbirka, katere lastnik je bil umetnikov prijatelj in občudovalec Lucian Freud, bo na ogled do 9. novembra, nato pa bo porazdeljena med različne galerije po Veliki Britaniji, poroča britanski časnik The Guardian.

Dela je zbral Auerbachov dober prijatelj Freud in jih imel izobešena v svojem domu do svoje smrti leta 2011. Vlada je kasneje zbirko sprejela kot nadomestilo za približno 16 milijonov funtov (20 milijonov evrov) davka na dediščino za dodelitev javnim zbirkam. Pred dodelitvijo del med različne muzeje in galerije je zbirka razstavljena v galeriji Tate Britain.

Petnajst oljnih slik in 29 del na papirju sestavlja Auerbachovo najpomembnejšo zasebno zbirko, ki zajema dela od njegovih gimnazijskih let do tistih iz leta 2007. Zbirka vključuje skupino petih skic, med katerimi so tudi rojstnodnevne voščilnice, namenjene Freudu, ki prikazujejo moč prijateljstva med slikarjema. "V voščilnicah je ogromno naklonjenosti," je povedala kuratorka galerije Tate Britain Elena Crippa, ki označuje Auerbacha za enega najboljših britanskih slikarjev po drugi svetovni vojni.

Frank Auerbach se je, tako kot Freud, rodil berlinsko-judovski družini in pred nacizmom leta 1939 pribežal v Veliko Britanijo. Londonska pokrajina je tako postala predmet njegovih številnih del.

Na razstavi bosta med sedmimi krajinami tudi sliki Rebuilding The Empire Cinema, Leicester Square iz leta 1963 in Mornington Crescent - Winter morning iz leta 1989. Auerbachova priljubljena tema so bili tudi portreti majhne skupine prijateljev in sorodnikov, ki so zanj po ure in ure sedeli in pozirali.

Auerbach, rojen 29. aprila 1931, je znan po svoji značilni uporabi barve, ki jo nanaša na debelo ter nato postrga, da ustvari hrapavost na platnu.