Svet 29.8.2014 5:30

Novi direktor Judovskega muzeja v Berlinu namerava prenoviti razstavo

Berlin, 29. avgusta - Novi direktor Judovskega muzeja v Berlinu Peter Schäfer načrtuje prenovo stalne razstave o nemško-judovski zgodovini. Muzej, ki z več kot 700.000 obiskovalci letno sodi med najuspešnejše nemške muzeje, se bo še bolj posvetil temi antisemitizma, je pred ponedeljkovim prevzemom funkcije napovedal 71-letni Schäfer.

"Morali bi se lotiti več kulturnih in religioznih vprašanj," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal novi direktor. Schäfer bo v novi postaviti dal več poudarka tudi vlogi nemških Judov v sionističnem gibanju in pomenu države Izrael za nemške Jude.

Schäfer velja za enega najbolj priznanih poznavalcev judovstva na svetu. Po službah v Freiburgu, Frankfurtu, Tübingenu in Kölnu je postal strokovnjak za Jude iz antike in srednjega veka na katedri za judovske študije na Svobodni univerzi v Berlinu.

Leta 1988 je sledilo povabilo na ameriško univerzo Princeton, zdaj pa je večkrat nagrajeni znanstvenik svojo profesuro zamenjal za mesto vodje enega najbolj priljubljenih nemških muzejev. Nasledil bo direktorja in ustanovitelja muzeja Wernerja Michaela Blumenthala.

Kot znanstvenik se Schäfer ni izognil polemik. Njegovo študijo o Jezusovih sledeh v Talmudu je časnik Frankfurter Allgemeinen Zeitung označil za drzno reinterpretacijo, Neue Zürcher Zeitung pa je iskanje krščanskih sledi v judovski tradiciji dojel kot poskus premagovanja ovir med Judi in kristjani.