Svet 1.9.2014 6:00

Na razstavi pejsažev iz Titove zbirke tudi dela Jasmine Cibic

Beograd, 1. septembra - V beograjskem Muzeju 25. maj, ki spada pod Muzej zgodovine Jugoslavije, bodo v četrtek odprli razstavo z naslovom Umetnost in oblast: pejsaži iz zbirke Josipa Broza Tita. V sklopu razstave bodo na ogled postavili tudi videa Jasmine Cibic Plodovi naše zemlje in Uokvirjanje prostora iz leta 2012 oziroma 2013, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na razstavi kustosinje Ane Panić bodo na ogled postavili 45 slik in 10 grafik iz Titove zbirke, ki ilustrirajo tokove jugoslovanske umetnosti, a so predstavljeni z vidika ideologije oblasti.

Pejsaži niso predstavljeni le kot slike narave in mest, ampak imajo jasno politično-propagandno vlogo. Del razstave so tudi pejsaži, ki so načrtno prikazovali skrbno izbrane trenutke iz Titove zgodnje biografije in tako sodelovali pri grajenju kulta njegove osebnosti.

Pejsaži so časovno uokvirjeni med delo Pomlad Ivana Groharja iz leta 1903 ter zadnje poklone Pedje Milosavljevića in Vasilija Jordana.

Na razstavi bodo ob tem na ogled postavili tudi makete hiš, v katerih je Tito živel, med drugim maketo rodne hiše v Kumrovcu in maketo planinske koče na Zlatiboru, kjer je bival leta 1941.

Po razstavi, ki bo odprta do 12. oktobra, bodo med drugim potekala strokovna vodstva, pa tudi delavnice za otroke.