Svet 30.8.2014 6:00

Belafonte bo prejel častnega "oskarja" za humanitarno delo in človekoljubje

Los Angeles, 30. avgusta - Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti je z nagrado Jean Hersholt, ki jo podeljujejo za humanitarno delo in človekoljubje, počastila igralca, producenta in pevca Harryja Belafonteja. Nagrado si je prislužil, ker je z aktivizmom pomagal osvetliti problematiko rasizma in neenakosti.

Belafonte, star 87 let, je vsa leta sodeloval v različnih pobudah na področjih, kot so izobraževanje, lakota, človekove pravice in AIDS. Tudi v filmih, kot je Carmen Jones, je pomagal prikazati krivice rasizma in neenakosti. Med drugim se je že zgodaj pridružil gibanju Martina Luthra Kinga Jr., UNICEF pa ga je leta 1987 imenoval za ambasadorja dobre volje.

Ob Belafonteju, ki mu bodo nagrado podelili 8. novembra, bodo za življenjsko delo z nagrado governors počastili japonskega režiserja Hajaa Mijazakija, francoskega scenarista in igralca Jean-Claudea Carriera in irsko igralko Maureen O'Hara.

"Naravnost navdušeni smo, da lahko počastimo te izjemne člane svetovne filmske skupnosti," je ob razkritju nagrajencev poudarila predsednica akademije Cheryl Boone Isaacs. Dodala je, da s temi nagradami ne razmišljajo le o enem letu v filmu, ampak o vseživljenjskih uspehih.