Slovenija 30.8.2014 6:00

V Piranu danes začetek mednarodnega slikarskega ex-tempora

Piran, 30. avgusta - V Piranu se danes začenja 49. mednarodni slikarski ex-tempore Piran 2014. Slikarji bodo ustvarjali do petka, 5. septembra, ko morajo oddati svoja dela. Podelitev nagrad in odprtje razstav tako slikarskega ex-tempora kot ex-tempora keramike, ki se je slikarskemu pridružil pred 15 leti, bo v soboto, 6. septembra.

Slikarji in drugi likovniki lahko podlage žigosajo v Monfortu v Portorožu, v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novi Gorici, Brežicah, Pulju in na Reki. Dela morajo oddati v portoroškem Monfortu najpozneje do petka, 5. septembra, do 14. ure. Ocenila jih bo mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Lorena Matic (Italija), Eugen Borkovsky (Hrvaška) in Nives Marvin (Slovenija).

Ex-tempore keramike, ki se je slikarskemu ex-temporu pridružil pred 15 leti, postaja po besedah organizatorjev vedno bolj prepoznaven tako doma kot v tujini, kar potrjujejo velika udeležba keramikov iz različnih držav ter dobri odzivi med ustvarjalci in ljubitelji te likovne zvrsti. Razstave izbranih del, ki so, z lansko izjemo, na ogled v piranski Galeriji Herman Pečarič, so vedno dobro obiskane, kakovost razstavljenih del pa je zagotovljena s predizborom, ki ga mednarodna žirija opravi na podlagi prispelih fotografij.

Žirijo letos sestavljajo Iztok Maroh (Slovenija), Franko Vecchiet (Italija) in Dražen Vitolović (Hrvaška). Dan pred podelitvijo nagrad si bo v živo ogledala izbrana dela in izbrala nagrajence.

Kot so sporočili iz Obalnih galerij Piran, tudi letos pričakujejo precejšen odziv keramikov iz različnih držav. Prepričani so, da bo razstava spet pokazala panoramski pregled aktualnega stanja na področju sodobne keramike ter spodbudila zbiratelje, da se jim v prihodnje pridružijo v čim večjem številu.

Na ex-temporih bodo podelili več nagrad. Najprestižnejša sta grand prixa, slikarski v vrednosti 2000 evrov in za keramiko v vrednosti 1000 evrov, podelili pa bodo tudi nagradi v obliki samostojne razstave v Galeriji Herman Pečarič Piran in še nekatere druge.

Podelitev nagrad in odprtje razstave izbranih slik v Mestni galeriji ter keramike v Galeriji Herman Pečarič bo v soboto, 6. septembra, ob 20. uri. Razstavi bosta na ogled do 5. oktobra.

V času ex-tempora bodo Obalne galerije Piran v sodelovanju z drugimi ustanovami organizirale še druge prireditve za različno ciljno občinstvo.