Svet 31.8.2014 6:00

Orwellovo rojstno hišo bodo spremenili v muzej

Patna, 31. avgusta - V indijski državi Bihar so začeli izvajati restavratorska dela v rojstni hiši avtorja uspešnic Živalska farma in 1984 Georga Orwella, ki jo bodo preuredili v muzej. Posestvo s hišo tako ne bo postalo spomenik indijskemu borcu za človekove pravice Mahatmi Gandhiju, kot so sprva načrtovali lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Končno, delo na gradnji Orwellove rojstne hiše v biharskem mestu Motihari se je začelo," je povedal biharski minister za umetnost in kulturo Vinay Bihari.

Preprosti beli kolonialni bungalov je do nedavnega propadal, biharske oblasti pa so leta 2009 organizirale projekt za njegovo prenovo v vrednosti šest milijonov rupijev (okrog 75.000 evrov). Vendar se od takrat dolgo ni veliko spremenilo.

Lani so oblasti oznanile, da bo del posesti, ki se stika hiše, preurejen v spomin indijskemu voditelju Mahatmi Gandhiju. Namera je sprožila veliko zgroženost med Orwellovimi oboževalci, a je niso uresničili, pač pa so se odločili, da bodo rojstno hišo spremenili v Orwellov muzej, Gandhijev spomenik pa postavili v bližini.

"Muzej bo postal dragocenost naše dediščine," je dejal Vinay Bihari, ki upa, da bo pritegnil turiste.

Orwell se je rodil kot Eric Arthur Blair 25. junija 1903 v majhnem mestecu Motihari v revni državi Bihar blizu meje z Nepalom na vzhodu Indije. Njegov oče Richard W. Blair je tam takrat, na višku britanske vladavine nad indijsko podcelino, delal kot uradnik. Orwell je tam živel eno leto, nato pa se je z materjo in sestro preselil v Veliko Britanijo.