Slovenija 31.8.2014 10:00

Abonma Kromatika: Velika romantična dela in sodobna glasba

Ljubljana, 31. avgusta - Simfonični orkester RTV Slovenija bo konec septembra začel 59. sezono abonmaja Kromatika. Prvi od devetih koncertov, ki so steber njegove koncertne dejavnosti, bo v Cankarjevem domu 25. septembra, po tradiciji ga bo vodil šef dirigent En Shao. V sezoni bo poudarek na velikih simfoničnih delih na eni ter naboru sodobne glasbe na drugi strani.

Orkester bo poustvaril simfonije Brahmsa, Čajkovskega, Brucknerja, Sibeliusa in Fantastično simfonijo Hectorja Berlioza, skupaj z orkestrom Šlezijske filharmonije iz Katowic pa bo izvedel še mogočno 7. simfonijo Dmitrija Šostakoviča.

V sodobnost se bodo radijski simfoniki ozrli s krstno izvedbo "evropske" simfonije Mont Blanc, dela petih skladateljev iz petih držav, v katerem bo Slovenijo zastopala Nina Šenk. Izvedli bodo tudi novo delo mladega, a vedno bolj uveljavljenega skladatelja Mateja Bonina, izraelski dirigent Yoava Talmi pa bo vodil izvedbo svoje skladbe De Profundis. Posebno zanimivo bo sodelovanje z Ensemblom Modern iz Frankfurta, enim najboljših ansamblov za sodobno glasbo na svetu.

Tri abonmajske koncerte bo vodil En Shao, s Talmijem, Danielo Raiskinom in Lorenzom Castriotom bodo glasbeniki sodelovali ponovno, prvič pa bosta na abonmajskih koncertih Kromatike gostovala George Pehlivanian in Benoit Fromanger, so sporočili z RTV Slovenija.

Med solisti, ki so jih povabili v sezono 2014/15, posebej izpostavljajo mlada slovenska glasbenika - saksofonista Jana Gričarja in violinistko Lano Trotovšek, na prvem koncertu sezone pa se bo predstavil čelist in član orkestra Dragan Đorđević. Pričakujejo tudi ruskega pianista Alekseja Volodina in mladega violinista nemško-romunsko-japonskega rodu Erika Schumanna.

Vpis abonmaja bo potekal od 8. do 12. septembra pri blagajni Cankarjevega doma.