Slovenija 2.9.2014 6:00

Literarni predvečeri tudi letos kot uvod v Vilenico

Ljubljana, 2. septembra - Mednarodni literarni festival Vilenica bodo tudi letos uvedli literarni predvečeri v več krajih - Sežani, Pliskovici, Tomaju, Trstu, Ljubljani, Mariboru, Celju, Trbovljah in Kopru, prvi med njimi pa je konec avgusta že potekal v Biljah. Letošnji 29. festival bo zajel 15 krajev po Sloveniji in v zamejstvu, na njem bo sodelovalo 44 avtorjev.

Lipica. Mednarodni literarni festival Vilenica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Lipica.
Mednarodni literarni festival Vilenica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Sežani se bosta na literarnem popoldnevu ob 17. uri predstavila književnika Fiston Mwanza Mujila (DR Kongo, Avstrija) in Ludwig Hartinger (Avstrija, Slovenija), v Pliskovici pa Josip Osti (BiH, Slovenija) in Stanislava Repar (Slovaška, Slovenija). V Tomaju bo dve uri pozneje potekalo pesniško branje ob 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela, na katerem bodo poleg Ostija in Reparjeve sodelovali še Ines Cergol, Magdalena Svetina Terčon in Mile Pešorda (BiH, Hrvaška).

V Trstu bo mogoče spoznati letošnjega vileniškega nagrajenca - Laszla Krasznahorkaija, ki velja za enega najbolj prepoznavnih sodobnih madžarskih avtorjev, v Ljubljani pa se bodo predstavili Roman Simić Bodrožić (Hrvaška), Alek Popov (Bolgarija) in Patrick deWitt (Kanada, ZDA).

Štajerska prestolnica bo na predvečeru Vilenice gostila Gabrielo Babnik in Lindo Spalding (ZDA, Kanada), v Celju pa se bodo predstavili avtorji iz Luksemburga: Guy Helminger, Nico Helminger, Alexandra Fixmer in Pol Sax. Tudi sicer je v središču letošnje Vilenice književnost Luksemburga.

Predvečer bosta v Trbovljah sooblikovala Tone Peršak in Andrej Nikolaidis (BiH, Črna gora), v Kopru pa Ivan Antić (Srbija, Slovenija), Erica Johnson Debeljak (ZDA, Slovenija), Franco Juri (Slovenija, Italija) in Lajos Bence (Slovenija, Madžarska).

Slavnostno odprtje letošnjega festivala, ki bo potekal pod motom Iz jezika v jezik, bo v sredo v Kosovelovem domu v Sežani, na katerem bodo posebno pozornost namenili pisatelju in režiserju Marku Sosiču.

Festivalski program bo potekal še v Lipici, Štanjelu, Lokvi in Repnu ter v jami Vilenica, kjer bodo že tradicionalno podelili glavno festivalsko nagrado.

Mednarodna žirija v sestavi gostov festivala bo med avtorji, ki se bodo predstavili v zborniku Vilenica in na literarnih branjih, ponovno izbrala dobitnika nagrade kristal vilenica, ki ga bodo podelili na matineji v Štanjelu.

Srednjeevropska pobuda pa bo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev podelila pisateljsko štipendijo. Letos jo prejme Mirko Božić iz Mostarja, izročili mu jo bodo na odprtju festivala v Sežani.

Mednarodni literarni festival Vilenica že od leta 1986 na Krasu gosti literate iz Srednje Evrope in od drugod. Na letošnjem bo odmevalo več kot 20 jezikov.