Svet 1.9.2014 12:06

Američanka in Gvatemalec zmagovalca opernega tekmovanja Operalia

Los Angeles, 1. septembra - Na letošnjem tekmovanju mladih opernih pevcev Operalia, ki ga prireja operni pevec Placido Domingo, sta med 40 sodelujočimi pevci z vsega sveta zmagala 28-letni gvatemalski tenorist Mario Chang in 30-letna ameriška sopranistka Rachel Willis-Sorensen, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na tekmovanje se je prijavilo skoraj 1000 nadobudnih pevcev. Žirija, ki so jo sestavljali vodje nekaterih najprestižnejših opernih hiš, med drugim iz New Yorka in Londona, je izmed njih izbrala 40 kandidatov, ki so se potegovali za zmago.

Domingo je tekmovanje Operalia ustanovil leta 1993. Poteka vsako leto in je namenjeno mladim opernim pevcem, ki so na začetku svoje operne kariere. Letos je že tretjič potekalo v Los Angelesu. V preteklosti pa so gostila tudi mesta drugod po svetu, kot so Madrid, Pariz in Hamburg. Prihodnje leto se tekmovanje seli v londonski Covent Garden.

Sodelovanje na tem tekmovanju je pomembna odskočna deska v karierah mladih pevcev. Domingo je na eni izmed novinarskih konferenc povedal, da gre za športno tekmovanje. "To so olimpijske igre v operi," je še dodal.

Med zmagovalce Operalie so se v minulih letih vpisali Jose Coura, Rolando Villazon, Anna Netrebko, Erwin Schrott, Dmitry Korchak, Vasily Ladyuk, Inva Mula in drugi.