Slovenija 2.9.2014 9:08

V Ljubljani danes odprtje treh razstav

Ljubljana, 2. septembra - V Ljubljani bodo danes odprli kar tri razstave. V Kinu Šiška bodo odprli razstavo infografik časopisa Dnevnik z naslovom Podobe dejstev, v Galeriji Škuc pa skupinsko razstavo s spremljevalnim programom z naslovom Večni september. Prav tako se v Centru za sodobno fotografijo - Photon začenja samostojna razstava Jebodrom Jake Babnika.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Razstavo Podobe dejstev so pri časniku Dnevnik pripravili ob stoti izdaji rubrike Objektivno in bo odprta vse do 15. septembra. Infografike, ki bodo razstavljene, so bile objavljene v sobotni prilogi časnika Dnevnik Objektiv. To je prvi in še vedno edini periodični podatkovno-grafični projekt v slovenskih medijih, so sporočili iz časnika Dnevnik. Nastal je na pobudo uredništva Dnevnika, ki se je odločilo, da k sodelovanju povabi večkrat nagrajene oblikovalce Aljaža Vindiša, Ajdo Bevc in Aljaža Vesela.

Oblikovalcem so dali možnost, da izbrano temo obdelajo v celoti. Poskrbeti so morali tako za podrobno raziskavo teme, izdelavo koncepta, obdelavo in interpretacijo podatkov, na koncu pa je sledila še izdelava infografike. Projekt časnika Dnevnik je nastal leta 2012 in je v tem času pritegnil pozornost bralcev in strokovne javnosti. V dveh letih delovanja je rubrika prejela mnoga domača in tuja strokovna priznanja.

Večni september je skupinska razstava, ki je nastala v sodelovanju med Zavodom za sodobne umetnosti - Aksioma, Galerijo Škuc in italijanskim umetniškim centrom LINK. Po besedah organizatorjev skupinska razstava obsega širok spekter umetniških del; izbor zajema skoraj vse umetnostne medije: slikarstvo, fotografijo, videoumetnost, programsko umetnost, instalacije, performanse in spletne projekte.

Na razstavi si bo mogoče ogledati dela 15 avtorjev in avtorskih skupin, profesionalcev in ljubiteljev. Bogat bo tudi spremljevalni program, ki bo potekal tako na spletu kot tudi zunaj njega in bo vključeval vrsto projektov in stranskih dogodkov. Kustosinja razstave je kritičarka sodobne umetnosti Valentina Tanni, razstava se bo končala 24. septembra.

V Centru za sodobno fotografijo - Photon bodo odprli samostojno razstavo Jake Babnika z naslovom Jebodrom. Babnik skozi fotografije svoje najnovejše avtorske serije obravnava aktualne fenomene javnega urbanega prostora. Pri tem izhaja iz sociološke in antropološke pozicije aktivnega opazovalca, saj beleži prostore, ki imajo kljub svoji navidezni opuščenosti zelo specifične funkcije.

Jebodrom je namreč slengovski izraz, ki se na območju Balkana uporablja za označevanje lokacij, ki jih ljudje uporabljajo za avanturistične spolne odnose v javnem prostoru. S tem fotograf zanemarjene in neugledne prostore postavlja v središče zanimanja in jih naredi vidne, pri čimer se naslanja na dolgo in bogato zgodovino krajinarske fotografije, so sporočili iz galerije Photon. Razstava bo na ogled do 3. oktobra.