Slovenija 2.9.2014 6:00

V Ribnici s kvintetom Contrast začetek Jesenskih serenad

Ribnica/Ljubljana, 2. septembra - S koncertom trobilnega kvinteta Contrast se bodo drevi v Miklovi hiši v Ribnici začele 38. Jesenske serenade, ki jih pripravlja Glasbena mladina ljubljanska. Tudi letos bodo serenade obsegale štiri vsebinsko zaokrožene koncerte, ki bodo potekali v Ribnici - letos novem prizorišču - Ljubljani in devetih drugih prizoriščih po vsej Sloveniji.

Letošnje Jesenske serenade, ki bodo potekale do 26. septembra v Ljubljani, Hrašah, Medvodah, Pirničah, Valburgi, Dravogradu, Vipavskem Križu, Ajdovščini, Izoli in v Ribnici, bodo poleg kvinteta Contrast sooblikovali še vokalna skupina Gallina, zasedba Capella Carniola in Mihael Hrustelj trio. Program je tudi tokrat oblikoval Boris Rener. Koncerte bosta z umetniško besedo povezovala igralca Tina Uršič in Dejan Pevčević.

Drevi bo na koncertu z naslovom Zvoki zvite pločevine mogoče prisluhniti kvintetu, ki ga sestavljajo trobentača Gregor Turk in Blaž Avbar, hornist Jožek Rošer, pozavnist Žan Tkalec in tubist Uroš Vegelj. Zasedba bo predstavila trobila čez vsa glasbena obdobja.

Na sporedu bo Bachov Contrapunctus XII ter Gallusov Ecce, quomodo moritur iustus, pa tudi moderna dela, denimo Fritzevi Nadomestki in Pirchnerjev Do you know emperor Joe. Sestav bo celoten program izvajal brez not. Zasedbi bo v sklopu serenad mogoče prisluhniti še v Dravogradu, Ajdovščini, Ljubljani in v Medvodah.

V sredo bo v cerkvi sv. Jakoba v Hrašah nastopila vokalna skupina Gallina, v četrtek bo v Izoli mogoče prisluhniti zasedbi Capella Carniola, v soboto pa bo prav tako v Izoli prvič v sklopu serenad nastopil Mihael Hrustelj trio.