Slovenija 3.9.2014 10:37

Razstava Jedra narave Franceta Rotarja v Bežigrajski galeriji 2

Ljubljana, 3. septembra - V Bežigrajski galeriji 2 bodo drevi odprli pregledno razstavo Franceta Rotarja, enega temeljnih slovenskih kiparjev, ki se je uveljavil tudi v tujini. Na ogled bodo kipi, risbe, grafike in tempere predvsem iz ciklov Krogle, ki jih je ustvaril med letoma 1966 in 2001. Razstava, ki jo je pripravil kustos Miloš Bašin, bo odprta do 30. oktobra.

Na pregledni razstavi si bo mogoče ogledati njegove izbrane kipe in mnoge manj znane in neznane risbe, grafike in tempere, ki jih je Rotar ustvaril v svoji dolgi karieri, so sporočili iz galerije.

Večino Rotarjevega ustvarjalnega obdobja je zaznamovala oblika kroga in krogle. Ustvarjanje notranjega prostora v skulpturah je ena izmed avtorjevih stalnic. Njegove najpogostejše umetnine so okrogli kipi z jedrom, ki jih je ustvarjal od leta 1965 do leta 2001.

Rotar, ki se je uveljavil tako v Sloveniji kot tudi v tujini, je za svoje delo prejel več nagrad. Med drugim je za svoje delo dobil odkupno nagrado na EXPO v Montrealu v Kanadi leta 1967. Leta 1971 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1980 Župančičevo nagrado za umetniške in kulturne dosežke in leta 1988 Jakopičevo nagrado. Njegova dela hranijo v javnih in zasebnih zbirkah v Sloveniji, Srbiji, Italiji in Nemčiji.

France Rotar se je rodil 25. marca 1933 v Ljubljani. Po šolanju na Šoli za umetno obrt v Ljubljani je študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po končanem študiju je deloval kot svobodni umetnik. Leta 1962 je prejel štipendijo Prešernovega sklada in se izpopolnjeval v umetniški livarni v Veroni. Veliko časa je preživel tudi v Angliji, Italiji in Nemčiji. Od leta 1992 je bil izredni, od leta 1998 pa redni profesor za kiparsko tehnologijo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Umrl je 22. aprila 2001.