Svet 3.9.2014 5:30

V dunajski Albertini retrospektiva Arnulfa Rainerja

Dunaj, 3. septembra - V muzeju Albertina so ob umetnikovi 85-letnici pripravili retrospektivo del avstrijskega slikarja Arnulfa Rainerja. Postavitev obsega 150 del iz pomembnih javnih in zasebnih zbirk po svetu in izpostavi vse pomembne mejnike v Rainerjevem umetniškem razvoju, piše na spletni strani muzeja. Razstava bo odprta od danes do 6. januarja prihodnje leto.

Rainer velja zaradi svojega intenzivnega iskanja novih umetniških poti, izjemnih strategij in eksperimentalnih procesov za enega najvplivnejših sodobnih umetnikov.

Za direktorja muzeja Klausa Albrechta Schröderja, ki se sicer posveča proučevanju dela Egona Schieleja, naklonjenost do Rainerjevih del ni naključje. "Oba umetnika sta prišla do dna popolnoma novim, nezavednim plastem v človeku," je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal na novinarski konferenci pred odprtjem razstave.

Kot je dodal, se je Rainer preko številnih faz svojega ustvarjanja vedno znova vračal k nenadzorovanemu z začetka svojega ustvarjanja, po drugi strani pa je ves čas iskal zakonitosti v umetnosti. To dialektično nasprotje je vidno tudi na razstavi, na kateri so dela predstavljena v kronološkem vrstnem redu.

Umetnik, ki bo 85. rojstni dan slavil 8. decembra, se je rodil leta 1929 v mestu Baden v bližini Dunaja. V zgodnjih letih je ustvarjal pod vplivom nadrealizma. V 50. letih minulega stoletja je skupaj z Ernstom Fuchsom, Arikom Brauerjem in Josefom Miklom ustanovil skupino Hundsgruppe.

Po letu 1954 je njegov stil šel v smeri destrukcije oblike, s počrnitvami, preslikavami in prekrivanjem ilustracij ter fotografij, kar je dominiralo predvsem v njegovih poznih delih. Bil je blizu dunajskemu akcionizmu, ukvarjal pa se je tudi z body artom. V letih 1978 in 1980 je bil predstavnik Avstrije na beneškem bienalu.