Slovenija 5.9.2014 6:00

Dogajanje 29. Vilenice se danes seli v Ljubljano

Ljubljana, 5. septembra - Dogajanje 29. mednarodnega literarnega festivala Vilenica se danes seli v Ljubljano. Pričelo se ob ob 11.30 z literarnim branjem na letnem vrtu Društva slovenskih pisateljev (DSP) ter vrhunec doseglo ob 20. uri s sprejemom pri županu ljubljanske mestne občine Zoranu Jankoviću in literarnim branjem na Ljubljanskem gradu.

Lipica. Mednarodni literarni festival Vilenica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Lipica.
Mednarodni literarni festival Vilenica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na Ljubljanskem gradu bodo na literarnem večeru poleg nagrajenca letošnje Vilenice, madžarskega pisatelja Laszla Krasznahorkaija, sodelovali Ivana Dobrakovova (Slovaška, Italija), Asko Künnap (Estonija), Stanislava Repar (Slovaška, Slovenija) in Fiston Mwanza Mujila (Kongo, Avstrija).

Na dopoldanskem literarnem branju se bodo predstavili avtorji, katerih dela so vključena v Antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji Iz jezika v jezik, ob 15.30 pa bo na letnem vrtu DSP na vrsti že drugo literarno branje. V primeru dežja bosta oba dogodka potekala v knjigarni Konzorcij.

Ob 17.30 bosta v Klubu CD potekala okrogla miza in literarno branje na temo Luksemburg na Vilenici. Sodelovali bodo Guy Helminger, Nico Helminger, Alexandra Fiximer in Pol Sax. Književnost Luksemburga, ki ne nastaja le v uradnih jezikih te dežele - luksemburščini, nemščini in francoščini, ampak pogosto tudi v angleščini ali v katerem izmed jezikov priseljencev, je namreč v središču letošnje Vilenice. Tako je kot deveta v zbirki Antologije Vilenice izšla antologija sodobne luksemburške književnosti z naslovom Hällewull.

V sklopu spremljevalnih dogodkov bo opoldne v prostoru Kult3000 potekala tudi okrogla miza na temo Srečanje z literarnimi prednicami. Vodila jo bo Violeta Parente Čapkova, sodelovale bodo Elsa Korneti (Grčija, Nemčija), Dimitra Xidous (Kanada, Irska) in Gabriela Babnik (Slovenija). Okroglo mizo pripravljajo v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici in bo potekala v sklopu projekta HERA Potujoči teksti 1790-1914: transnacionalna recepcija del avtoric na evropskih obrobjih.

Omenjeni projekt se osredotoča na najpomembnejše kanale kulturnih srečevanj v moderni Evropi, kroženje tiskanih besedil in njihovo prečkanje kulturnih, jezikovnih in nacionalnih meja v 19. stoletju. Raziskuje tudi udeležbo žensk v transnacionalnih izmenjavah literarnih besedil iz zgodovinske in geografske perspektive.

V Ljubljani se bo danes začel tudi dvodnevni mednarodni komparativistični kolokvij. Slovensko društvo za primerjalno književnost je v sodelovanju z DSP in še nekaterimi soorganizatorji 12. srečanje po vrsti pripravilo na temo Literatura in glasba: stičišča, presečišča in zmote.

Vilenica se bo tradicionalno sklenila v soboto v istoimenski kraški jami s podelitvijo nagrade vilenica Krasznahorkaiju.