Svet 7.9.2014 5:30

Na festivalu v Varaždinu tudi slovenski akcijski film

Zagreb, 7. septembra - Na 9. Trash Film Festivalu, ki bo potekal med 10. in 13. septembrom v Varaždinu, bodo predvajali akcijske in znanstvenofantastične filme, filme borilnih veščin ter grozljivke. Za nagrado, zlato motorno žago, bo tekmovalo 74 filmov, med njimi tudi slovenski kratki akcijski film Failsafe režiserja Mihe Umeka. Nagrajenca bo izbralo tudi občinstvo.

Na festival so prejeli rekordno število prijavljenih nizkoproračunskih filmov, 222 z vsega sveta. Prvič so se prijavili tudi avtorji iz Avstralije, Bangladeša, Cipra, Združenih arabskih emiratov in Tajske.

V programu bo največ, kar 33 filmov iz Španije. Italijanski avtorji bodo zastopani s sedmimi filmi, nemški s šestimi, hrvaški in francoski s po štirimi filmi. Po dva filma imajo avtorji z Irske, Nizozemske, Srbije in Združenih arabskih emiratov. Uvrščeni so tudi filmi ustvarjalcev iz Argentine, Armenije, Avstralije, Belgije, BiH, Cipra, Grčije, Poljske, Portugalske, Slovenije, Švice in ZDA, piše na spletni strani festivala.

Čeprav je letošnja tema prva svetovna vojna, je v konkurenci največ znanstvenofantastičnih filmov. Na vseh dosedanjih festivalih, ki v Varaždinu potekajo od leta 2006, so prevladovale grozljivke.

Slovenski akcijski film Failsafe je Umekov režijski prvenec. Film je posnel lani v treh dneh na Primorskem v sodelovanju s slovenskimi neodvisnimi filmskimi ustvarjalci.

Najboljše filme bodo predvajali tudi v drugih mestih Varaždinske županije.

V spremljevalnem programu bodo organizirali tribuno Trash v glasbi, v glasbenem programu pa bodo med drugimi nastopili znani reški rokerji Let 3.

Omenjeni festival je eden od štirih pomembnih prireditev v Varaždinu, na kateri temeljita kulturni turizem in kandidatura mesta za evropsko prestolnico kulture leta 2020. Ostali trije festivali so Špancirfest, Varaždinski baročni večeri ter mednarodni festival otroškega in mladinskega animiranega filma (VAFI).