Slovenija 6.9.2014 6:00

Mumin dan v Ljubljani - slovenski poklon Jannsonovi in muminom

Ljubljana, 6. septembra - V Ljubljani bo danes potekal Mumindan, ki bo posvečen 100. obletnici rojstva finske ustvarjalke Tove Jansson. Njeni liki, prisrčni in dobrosrčni Mumini, sodijo v klasiko mladinske književnosti. Mumindan se bo začel ob 11. uri v Kinodvoru s predstavitvijo novih avtoričinih izdaj, sklenil pa z delavnicami v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Ob odprtju bo občinstvo nagovorila Tjaša Koprivec, ki bo povedala tudi kratko muminovsko prigodo, Ciril Horowitz Horjak in Gorazd Vahen pa bosta zbrane popeljala v deželo stripa. Otroci bodo lahko prisluhnili mumin glasbi in v nebo pospremili 100 muminbalonov. Predstavitvi novosti založb Sanje in Mladinska knjiga bo sledila projekcija finskega animiranega filma Mumini lovijo komet v režiji Marie Lindberg.

Vrhunec Mumindneva bo ob 17.30 po ogledu koprodukcijske predstave Turlututu pred Knjigarno Zvezdica Zaspanka v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer bodo v organizaciji društva Smetumet potekale ustvarjalne delavnice.

Mumindan je nastal v sodelovanju založb Mladinske knjige, Sanje in Modrijan, Kinodvora, LGL in finskega veleposlaništva, so sporočili iz Kinodvora.

Pisateljica in ilustratorka Tove Jansson (1914-2001), ki je "mama" vseh muminov, se je rodila v Helsinkih kot pripadnica švedske manjšine. Leta 1942 je nastal prvi mumin, in sicer v obliki serije stripov, ki jih je objavila v časopisu. Kmalu se ji je pri risanju muminov pridružil brat Lars, s katerim sta izdala deset zvezkov stripov. Dolga desetletja je z njim in z življenjsko sopotnico živela v poletni hiški na otočku Pellinge, kjer so nastale vse knjige o muminih.

V slovenskem prevodu so izšle knjige Zima v Mumindolu, Čarodejev klobuk, Vražja kresna noč, Komet prihaja ter Nevidni otrok in druge zgodbe. Prve tri je prevedla Darinka Soban, drugi dve pa Nada Grošelj. Mumini spominjajo na pomanjšane nilske konje, z belimi krznenimi kožuščki ter velikim gobčkom in repom, ki ima na koncu čopek.

Ime mumin izvira iz družine Jansson. Stric ji je pripovedoval o mumintrolu, ki živi v kuhinjski omari in mrzlo piha v ljudi, Tove pa si je tudi sama nadela ime Mumintrollet, kar pomeni mamin trolček. Skandinavija je domovina trolov. Iz tega izročila izhajajo tudi mumini, le da jih je avtorica približala človeku oziroma bitju, ki si prizadeva biti dobro.

Mumini so pametni, naivni, imajo bujno domišljijo in so zelo družabni. Glede na priljubljenost v Skandinaviji in na Japonskem so primerljivi z najbolj znanimi Disneyjevi junaki. Na Finskem so na otoku Kailo zgradili tematski park Moomin World, ki velja za enega bolj kakovostnih zabaviščnih parkov na svetu, piše na Kinodvorovi spletni strani.