Slovenija 6.9.2014 0:30

S podelitvijo nagrade se bo sklenila 29. Vilenica

Štanjel, 6. septembra - S podelitvijo nagrade letošnjemu lavreatu, madžarskemu pisatelju Laszlu Krasznahorkaiju, se bo drevi v kraški jami, ki je mednarodnemu literarnemu festivalu dala ime, sklenila 29. Vilenica. Pred tem bodo v Štanjelu podelili še vileniški kristal, nagrado za najboljši literarni prispevek v zborniku, za katerega se letos poteguje 20 avtorjev.

Sežana, Kosovelov dom. Otvoritvena slovenost mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Arhiv STA. Foto: Rosana Rijavec

Sežana, Kosovelov dom.
Otvoritvena slovenost mednarodnega literarnega festivala Vilenica.
Arhiv STA.
Foto: Rosana Rijavec

Krasznahorkai bo nagrado v vrednosti 10.000 evrov prejel v vileniški jami. Od leta 1986, ko je potekala prva Vilenica, so nagrado prejeli ključni evropski avtorji, kot so Fulvio Tomizza, Peter Handke, Zbigniew Herbert, Milan Kundera, Josip Osti, Peter Nadas, Ana Blandiana, Ilma Rakusa in Andrzej Stasiuk.

Slavnostni govorniki na podelitvi nagrade bo minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc. Nagrado bosta lavreatu izročila predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer in Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, ki je pokrovitelj nagrade.

Lani so veliko vileniško nagrado podelili poljski pisateljici Olgi Tokarczuk.

V Štanjelu bodo svoja dela brali Dimitra Xidous (Kanada, Irska), Tomislav Osmanili (Makedonija), Nico Helminger (Luksemburg), Ioana Parvulescu (Romunija), Alek Popov (Bolgarija) in prejemnik štipendije SEP 2014 Mirko Božić iz Mostarja.

Festival Vilenica je letos zajel 15 krajev po Sloveniji in v zamejstvu. Potekal je pod motom Iz jezika v jezik, na njem je odmevalo preko 20 jezikov 44 avtorjev. Avtor v središču je bil Marko Sosič.

Posebno pozornost so na letošnji Vilenici posvetili književnosti Luksemburga, ki ne nastaja le v uradnih jezikih te dežele - luksemburščini, nemščini in francoščini, ampak pogosto tudi v angleščini ali v katerem izmed jezikov priseljencev. V goste so povabili nekatera vodilna literarna imena te dežele: Guya Helmingerja, Pola Saxa, Nica Helmingerja in Alexandro Fixmer.

Festival je ponudil še okroglo mizo Srednjeevropske pobude (SEP) na temo Iz jezika v jezik, na kateri so se udeleženci posvetili izbiri literarnega jezika, identiteti in statusu pisateljev, ki so razpeti med dve tako nacionalni kot jezikovni domovini ali celo več. Mednarodni komparativistični kolokvij je letos potekal na temo Literatura in glasba: stičišča, presečišča in zmote.