Svet 9.9.2014 5:30

V Berlinu se bosta za prix Europa potegovali tudi slovenski produkciji

Ljubljana, 9. septembra - V Berlinu, kjer bodo 24. oktobra podelili nagrade za najboljše evropske televizijske, radijske in spletne produkcije, bosta sodelovali tudi produkciji RTVS: film Zapelji me ter kratka radijska igra Kabinski - dvakrat živ, so sporočili organizatorji.

Zapelji me Marka Šantića, ki se bo potegoval za najboljši scenarij za televizijski prvenec, je portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo takrat, ko stopijo skupaj, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani.

Luka odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je preživel zadnjih devet let. Želi si odkriti, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v Ajdo, živahno dekle, s katero ima razmerje. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za družinsko skrivnost, ki ga šokira. Luka spozna, da je njegovo trenutno edino zatočišče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prave občutke.

V radijski igri Kabinski - dvakrat živ, ki se bo potegovala za najboljšo evropsko radijsko igro, je Zdenko Kodrič v obliki dnevnika v nekaj potezah naslikal življenje, strasti in obzorje voznika težkega priklopnika na dolgih progah. Kakor v radijski igri Andreja Arka z naslovom Tovor se tudi v Kodričevi sliki osrednji dramski lik sprašuje o pomenu pojma "dom", ki si ga sam skuša ustvariti v kabini svojega tovornjaka.

Na slovesnosti prix Europa bodo podelili 13 odličij, zanje pa se bo potegovalo 210 del. Pred podelitvijo nagrad bo v Berlinu od 18. oktobra potekalo srečanje medijskih strokovnjakov, ki bodo ocenjevali dela.

Nagrade prix Europa podeljuje 28 evropskih medijskih organizacij.