Svet 9.9.2014 5:00

Bonn tudi letos slavi svojega "sina" Beethovna

Bonn, 9. septembra - V nemškem Bonnu se tudi letos spominjajo skladatelja Ludwiga van Beethovna. Festival, posvečen slavnemu komponistu, ki se je v tem mestu rodil, prvič poteka pod umetniškim vodstvom Nike Wagner. Bonn bo svojega "velikega sina" častil štiri tedne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moto letošnjega festivala, ki se je začel v soboto z matinejo na bonnski univerzi, je Iskra božanskosti. Do 3. oktobra je napovedanih 60 prireditev, na katerih bo sodelovalo 2000 umetnikov. Proračun festivala je po ocenah organizatorjev 4,7 milijona evrov, v ponudbo pa so dali 39.000 vstopnic.

Obiskovalci bodo četrtič po letu 1998, ko je festival dobil današnjo podobo, lahko doživeli vseh devet Beethovnovih simfonij. Med nastopajočimi so imena, kot so Londonski simfonični orkester, Münchenski filharmoniki, kvartet Borodin in maestro John Eliot Gardiner.

Nike Wagner, potomka skladateljev Franza Liszta in Richarda Wagnerja, je do prevzema Beethovnovega festivala v Bonnu umetniško vodila Lisztu posvečen festival Pelerinages v Weimarju.