Slovenija 8.9.2014 14:50

Pri Celjski Mohorjevi roman in zgodovinsko delo o veliki vojni

Ljubljana, 8. septembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi so ob stoletnici začetka prve svetovne vojne izdali roman francoskega avtorja Pierra Lemaitra Na svidenje tam zgoraj in monografijo Pavline Bobič Vojna in vera: Katoliška cerkev na Slovenskem (1914-1918). Ta po besedah zgodovinarja Igorja Grdine velja za eno temeljnih del slovenskega zgodovinopisja o veliki vojni.

Na svidenje tam zgoraj je roman v Sloveniji manj poznanega francoskega pisatelja Pierra Lemaitra, ki je dobitnik najbolj prestižne francoske literarne nagrade goncourt. Roman z literarno fikcijo razodeva resnico o veliki vojni, ki ni bila le epopeja, čas junaštva in velikih žrtvovanj, pač pa so se v njej dogajale tudi nečedne reči, je na predstavitvi knjig dejal avtor spremne besede Edvard Kovač.

Naslov romana, ki ga je v slovenščino prevedel Matej Leskovar, temelji na zadnjem stavku pisma, ki ga je v času prve svetovne vojne napisal na smrt obsojen vojak svoji ženi. To pismo je pisatelja vzpodbudilo, da je začel raziskovati to vojno obdobje.

Protagonista romana sta nekdanja vojaka, ki se želita maščevati za vse grozote vojne, zato postaneta zlikovca, ki se ukvarjata s prekupčevanjem prepovedanih predmetov na črnem trgu. Roman po Kovačevem mnenju izraža globoko človeško tragiko in obup nad državnimi institucijami, ki ne spoštujejo človeka v njegovi tragiki. Obenem je Kovač opozoril na slikovite opise zelo krutih dejanj.

Monografija Pavline Bobič Vojna in vera temelji na doktorski disertaciji njenega dela, napisanega v angleščini, zato je pričujoča knjiga prevod, ki ga je opravil Niki Neubauer. Avtoričin mentor na Univerzi Oxford Hew Strachan je po besedah slovenskega recenzenta dela Grdine, eden največjih poznavalcev prve svetovne vojne, zato je knjiga tudi za britanski prostor pomembna.

Današnje raziskovanje prve svetovne vojne ne temelji več zgolj na preštevanju žrtev, med katerimi je bilo tudi 36.000 Slovencev in je z umrlimi zaradi španske gripe skoraj dosegla število žrtev druge svetovne vojne, pač pa zgodovinarje zanima dojemanje posameznikov, ki so bili vrženi v vojno dogajanje.

Podobno, kot je dejal Grdina, tudi to delo obravnava vprašanje, kako se je Cerkev na Slovenskem odzvala na manevre Avstro-ogrske monarhije. Slovenska Cerkev se je znašla v posebnem položaju, saj je bila avstrijska monarhija katoliška velesila. Odigrala je povsem atipično vlogo, je dejal Grdina. Upor proti Habsburški monarhiji je ponazoril z znanim rekom duhovnika Janeza Evangelista Kreka: "Suženjstvo je veleizdaja".