Slovenija 9.9.2014 10:57

Razstava o Janezu Puharju ta mesec na ogled v Cerkljah

Cerklje na Gorenjskem, 9. septembra - Potujoča razstava Od Kranja do Dovjega ob 200. obletnici rojstva izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja je z avgustovskega razstavišča na Bledu pripotovala v Cerklje na Gorenjskem, kjer jo bodo slovesno odprli drevi ob 19. uri v galeriji Petrovčeve hiše.

Razstava, ki jo je zasnovala daljna sorodnica Janeza Puharja Petra Puhar, vse od januarja letos potuje po sledeh Puharjeve življenjske poti: Kranj - Ljubljana - Leskovec - Svibno - Metlika - Ljubno - Radovljica - Bled - Cerklje - Smlednik - Kamnik - Dovje. Janez Puhar je namreč kot kaplan služboval po različnih slovenskih krajih, poleti 1864 se je hudo bolan vrnil v rodni Kranj, kjer je 7. avgusta umrl.

S fotografijo, takrat znano kot dagerotipijo, se je Puhar seznanil leta 1839. Ker je bil originalni postopek predrag, je iznašel svojega, cenejšega. Za slikovno podlago je namesto kovine vzel steklo in vzporedno prilagodil tudi uporabo kemikalij, to je žveplovih izparin, ter leta 1842 kot prvi na svetu uspel ustvariti fotografijo na steklo.

O izumu je svetovno javnost obvestil s člankom v časniku Carniolia leta 1843. To pa je bilo prepozno za priznanje njegovega prvenstva pri izumu. Svetovne pozornosti je bil deležen šele po objavi v poročilih dunajske Akademije.

Leto 2014, ko je 26. avgusta minilo natanko 200 let od Puharjevega rojstva, je pravi čas za poklon veličini genialnega rojaka, so prepričani v iniciativni skupini projekta Puharjevo leto. Zato so pripravili več dogodkov v njegovem rojstnem Kranju in v drugih krajih, kjer je deloval.