Slovenija 10.9.2014 6:00

V Velenju se začenja mednarodno književno srečanje Lirikonfest

Velenje, 10. septembra - V Vili Bianca v Velenju se danes začenja mednarodno književno srečanje Lirikonfest. Na festivalu liričnega občutja med drugim podeljujejo Pretnarjevo nagrado, ki jo letos prejme srbski književnik v Bosni in Hercegovini Zdravko Kecman za večletno vzpostavljanje slovensko-srbsko-bosansko-hercegovskih književnih stikov.

Ljubljana. Knjige, poezija. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, poezija.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V družbi izbranih 55 evropskih ustvarjalcev in prevajalcev poezije 21. stoletja, mednarodnih književnih posrednikov, strokovnih interpretov, urednikov, glasbenikov in drugih poznavalcev ter spremljevalcev novejše umetniške literature bodo na treh omizjih spregovorili o poetofobiji - strahu pred poezijo in pesniki, premišljujočimi o evropskih agresijskih in diskriminacijskih pojavih 21. stoletja, njihovih umetniških interpretacijah in odsevih v novejši literaturi.

Spregovorili bodo tudi o strahu pred prevodi in prevajalci poezije ter strahu pred kantavtorsko oziroma uglasbeno poezijo.

Trije dnevi v "rezervatu za poezijo" bodo lirično prepleteni z izbrano glasbo ter predvsem izvirno in prevedeno poezijo izbranih avtorjev in prevajalcev, objavljeno v mednarodni festivalni antologiji Rp. Lirikon21.

Na osrednjem festivalskem dogodku bodo v petek zvečer enajstič podelili mednarodno Pretnarjevo nagrado oziroma častni naslov "ambasador slovenske književnosti in jezika" ter devetič vseslovensko literarno nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus v 21. stoletju. Slednjo letos prejme Esad Babačić.

Osmič bodo podelili mednarodno festivalsko priznanje lirikonov zlat za vrhunske revijalne prevode novejše poezije, objavljene v Rp. Lirikon21. To letos prejme slovenska književna prevajalka Namita Subiotto.

Na festivalu bodo gostje iz Bolgarije, Makedonije, Črne gore, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Češke, Slovaške, Poljske in Slovenije.

Letos že trinajsti Lirikonfest, ki ga prireja Velenjska knjižna fundacija, predstavlja in popularizira umetniško literaturo 21. stoletja, njene ustvarjalce in prevajalce. Vzpostavlja in širi mednarodne književniške povezave, zlasti z izvirno in prevodno novejšo poezijo ter premišljevanji o spoznavni, povezovalni in kritični vlogi umetniške literature v evropski družbi in širše.