Svet 9.9.2014 14:26

Bernarda Fink bo na Dunaju prejela častni naziv

Dunaj, 9. septembra - Mezzosopranistka Bernarda Fink bo 16. septembra na Dunaju prejela častni naziv komorna pevka (Kammersängerin), ki ga v nemško govorečih deželah podeljujejo najeminentnejšim umetnikom klasične vokalne glasbe. Častni naziv bo Finkovi podelil avstrijski minister za umetnost in kulturo Josef Ostermayer.

Ljubljana, SNG Opera in balet. Mezzosopranistka Bernarda Fink. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, SNG Opera in balet.
Mezzosopranistka Bernarda Fink.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Svetovno priznana koncertna in operna pevka bo tako postala tretja Slovenka, ki bo dobila ta naziv. Pred njo sta ga za svoje vrhunske umetniške dosežke prejela Anton Dermota in Marjana Lipovšek, so sporočili z Glasbene matice Ljubljana.

Bernarda Fink se uvršča med najuspešnejše slovenske vokalne interpretke. Kot hči slovenskih staršev je glasbeno izobraževanje pričela v rodnem Buenos Airesu, poklicna pot pa jo je sredi 80. let minulega stoletja popeljala v Evropo.

Njen obsežen repertoar sega od stare glasbe do del sodobnih skladateljev. Kot vokalistka redno sodeluje s številnimi evropskimi orkestri, med njimi z Orkestrom Londonske filharmonije, Dunajskimi in Berlinskimi filharmoniki, Orkestrom Češke filharmonije, Kraljevim orkestrom Concertgebouw in Državno kapelo iz Dresdna.

Redno nastopa tudi v velikih glasbenih središčih, kot so Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu in Wigmore Hall v Londonu. Nastopala je tudi v Kraljevem gledališču v Bruslju, v gledališču Champs-Elysees v Parizu in dvorani Carnegie Hall v New Yorku ter številnih drugih koncertnih hišah po vsem svetu.

Pri založbi Harmonia Mundi in Hyperion Records je posnela več kot 50 zgoščenk ter bila skupaj z bratom Markom Finkom in pianistko Carmen Piazzini v kategoriji najboljše klasične vokalne izvedbe nominirana za glasbeno nagrado grammy.

Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim je bila leta 2006 odlikovana z avstrijskim častnim znakom za znanost in umetnost, leta 2012 pa je prejela nagrado Prešernovega sklada.