Svet 10.9.2014 5:30

Orkester milanske Scale bo novo sezono posvetil Claudiu Abbadu

Milano, 10. septembra - Filharmonični orkester milanske operne hiše Scala bo sezono 2014/15 posvetil januarja letos preminulemu dirigentu Claudiu Abbadu. Abbado je bil skoraj 20 let povezan s Scalo. Kot glasbeni direktor in kot šef dirigent je s svežimi programskimi idejami operno hišo odprl širokim množicam.

Med osrednjimi dogodki nove sezone bo koncert orkestra Scale na trgu pred milansko stolnico, ki bo 15. maja prihodnje leto, ob začetku Svetovne razstave EXPO 2015, potekal pod dirigentskim vodstvom Riccarda Chaillyja. Orkester bo nato 12. julija nastopil v Sarajevu ob 20. obletnici konca vojne v Bosni, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Glasbeni direktor Scale Daniel Barenboim, ki bo operno hišo zapustil konec letošnjega leta, bo v Scali 10. novembra vodil še zadnji koncert, na katerem bodo izvajali glasbo Čajkovskega in na katerem bo nastopila violinistka Lisa Batiašvili. Pod vodstvom njegovega naslednika Riccarda Chaillyja pa bo 18. maja zazvenela peta Šostakovičeva simfonija.

Za dirigentskim pultom Scale se bodo v prihajajoči sezoni zvrstila še številna druga zvezdniška imena, kot so Fabio Luisi, Daniele Gatti, Daniel Harding in Marc Albrecht, še piše APA.

Claudio Abbado se je rodil 26. junija 1933 v Milanu v glasbeni družini. Študij je začel v domačem mestu, nadaljeval pa pri Hansu Swarowskemu na Dunaju.

Po Scali ga je pot vodila na Dunaj, kjer je postal generalni glasbeni direktor mesta Dunaja, odgovoren za vse najpomembnejše prireditve. Bil je umetniški vodja Državne opere ter vodja festivala sodobne glasbe Wien Modern.

Nato je odšel k Berlinskim filharmonikom, iz Berlina pa v Luzern, kjer je leta 2003 z umetniškim vodjem festivala Michaelom Haefligerjem ustanovil svoj Luzernski festivalski orkester.

V svoji bogati karieri je posnel več plošč, na katerih so dela od italijanskega liričnega repertoarja do klasične glasbe 20. stoletja. Posebno pozornost je posvetil romantikom, še posebej Gustavu Mahlerju.