Svet 10.9.2014 10:57

Novi album U2 brezplačno na iTunes

Dublin, 10. septembra - Irska zasedba U2 je izdala nov album, ki je brezplačno na voljo prek Applove spletne trgovine iTunes. Legendarni rockerji so album Songs of Innocence predstavili v torek v San Franciscu, predstavniki Appla pa so na dogodku oznanili, da je album brezplačno dostopen več kot pol milijardi uporabnikov aplikacije iTunes po vsem svetu.

Hrvaška,Zagreb. Irska rock skupina U2. Pevec skupine U2, Bono. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

Hrvaška,Zagreb.
Irska rock skupina U2.
Pevec skupine U2, Bono.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Album Songs of Innocence med oboževalce zasedbe U2 prihaja pet let po njihovem trinajstem studijskem albumu No Line on the Horizon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

U2, ki sodijo med najbolj znane skupine na svetu, so nastali jeseni leta 1976, ko je štirinajstletni bobnar Larry Mullen na oglasno desko svoje srednje šole obesil razglas, da išče člane za rock band. Na avdiciji pri njem doma so se zbrali basist Adam Clayton, brata Dick in David Evans, ki sta igrala kitari, in vokalist Paul Hewson, ki si je kasneje nadel umetniško ime Bono.

Zasedba, ki se je sprva imenovala Feedback, je leta 1978 sodelovala na natečaju za mlade glasbene talente v Limericku, kjer so zmagali in poleg denarne nagrade dobili še pravice za studijsko snemanje demo posnetka.

Naslednje leto in pol je skupina igrala kot predskupina bolj uveljavljenim bandom, že leta 1980 pa so nastopili v Dublinu pred večtisočglavo množico na nacionalnem stadionu. Nastop je bil tako prepričljiv in poln energije, da so po koncertu podpisali pogodbo z založbo Island.

Leta 1980 so izdali svoj prvi studijski album z naslovom Boy, od takrat pa so jih nanizali že več kot deset. Zasedba slovi tudi po delovanju v dobrodelnih organizacijah in organizaciji koncertov z istim namenom.