Svet 11.9.2014 6:00

V Beogradu razstava del Sigmarja Polkeja

Beograd, 11. septembra - V beograjski Galeriji Milice Zorić in Rodoljuba Čolakovića bodo 15. septembra odprli razstavo del Sigmarja Polkeja, enega izmed najpomembnejših nemških umetnikov povojnega časa. Na postavitvi Glasba neznanega izvora bo na ogled več kot 40 gvašev v specifičnih dripping in striparskih tehnikah, ki jih je Polke ustvaril leta 1996.

Rdeča nit razstavljenega cikla so gvaši v dripping tehniki in risani stripi, ki jih dopolnjujejo duhoviti nazivi. Razstavljena dela omogočajo opazovanje kompleksnosti umetnikovega ustvarjanja na eni ter želje po eksperimentiranju in variiranju na drugi strani. Umetnine obenem dajejo uvid v opus, ki v sodobni nemški umetnosti zaseda edinstveno mesto, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Razstava Polkejevih del je plod sodelovanja Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu, Instituta za odnose z zamejstvom iz Sttutgarta in Goethe Instituta.

Nemški slikar in fotograf Sigmar Polke se je rodil leta 1941 v Spodnji Šleziji. Med izgonom Nemcev po II. svetovni vojni je z družino zbežal v Turingijo, leta 1953 pa iz Vzhodne Nemčije v Zahodni Berlin, nato v Düsseldorf. V 60. letih je študiral na umetniški akademiji v Düsseldorfu.

Leta 1963 je utemeljil slikarsko gibanje kapitalistični realizem, ki je pomenil nasprotje mnogo bolj poznanemu socrealizmu.

V 70. letih minulega stoletja se je osredotočil na fotografijo, v 80. letih se je ponovno vrnil k slikarstvu in ustvarjal abstraktna dela, pri čemer je izkoriščal kemične reakcije med barvo in drugimi snovmi. V zadnjih dveh desetletjih se je posvetil ustvarjanju slik, ki so se tematsko navezovale na zgodovinske dogodke in njihovo razumevanje. Umrl je leta 2010.