Slovenija 11.9.2014 10:07

V Ljubljani The Dublin Legends s tradicionalnimi irskimi melodijami

Ljubljana, 11. septembra - V Grand hotelu Union bo drevi koncert The Dublin Legends, ki bo posvečen ustanovnemu članu skupine The Dubliners Barneyju McKenni. Koncerta, ki je del evropske turneje, se zasedba veseli, saj se bodo v Ljubljani po besedah člana Eamonna Campbella, ki igra kitaro in mandolino, srečali ne le z oboževalci, temveč s pravimi, zvestimi prijatelji.

Leta 2012 umrli Barney McKenna je bil ustanovni član ene najbolj vplivnih irskih folk skupin na svetu The Dubliners. Po njegovi smrti so se ostali člani odločili, da bodo po 50 letih turnej širom sveta prenehali delovati pod tem imenom in tako so se rodili The Dublin Legends. Trenutno zasedbo poleg Cambella sestavljajo še Sean Cannon, Paul Watchorn in Paul Kelly.

Skupina je v letošnjem letu z mislijo na ustanovnega člana krenila na dolgo turnejo po Evropi, v okviru katere bo po letu 2005 ponovno nastopila tudi v Sloveniji. Tudi tokrat bo mogoče prisluhniti njihovim uspešnicam, kot so Whiskey in The Jar, Dirty old Town, The Wild Rover in Seven Drunken Nights, so sporočili organizatorji koncerta.

Skupina, ki je nastala leta 1962, se je prvotno imenovala The Ronnie Drew Folk Group po ustanovnem članu, vokalistu in kitaristu Ronniju Drewu. V izvirni postavi so bili poleg njega še Luka Kelly (vokal, banjo), Barney McKenna (banjo, mandolina, melodeon, vokal) in Ciaren Bourk (vokal, kitara, piščal, orglice).

Svoje prve posnetke so objavljali le na različnih kompilacijah folk glasbe, po srečanju z lastnikom založbe Transatlantic Records Nathanom Josephom leta 1963 na festivalu v Edinburghu pa je leto pozneje izšel njihov prvi samostojni album. Skupina je posnela kar nekaj studijskih albumov, največji uspeh je dosegla leta 1967 s skladbo Seven Drunken Nights, ki jim je odprla pot v svet. Kot The Dubliners so imeli več kadrovskih zamenjav, predvsem na račun zdravja. Kljub stalnim menjavam pa je njihov slog ostal nespremenjen - irska ljudska glasba.