Slovenija 11.9.2014 6:00

V kinematografih od danes novi film Vinka Möderndorferja Inferno

Ljubljana, 11. septembra - Na redni spored slovenskih kinematografov danes prihaja Inferno režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja. V filmu, v katerem so med drugim zaigrali Marko Mandić, Medea Novak, Jernej Šugman in Sebastian Cavazza, je v ospredju mlada brezposelna delavska družina in njihov vsakdanji boj za preživetje.

Ljubljana. Pisatelj, režiser in scenarist Vinko Möderndorfer. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj, režiser in scenarist Vinko Möderndorfer.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Mlada družina se kot vsaka običajna evropska družina hoče in zmore preživeti zgolj z delom svojih rok, a se je njihovo življenje zaradi globalne krize znašlo v slepi ulici, so vsebino filma povzeli v distribucijski hiši Cinemania group.

"V današnjem svetu je vse več znakov, da je svet inferno. Seveda pa pri Infernu nikakor ne gre za abstraktno premlevanje o peklu in zlu, gre za povsem konkretne družbene, politične razmere, v katerih se je znašel svet s svojo požrešno in nenasitno globalno kapitalistično pošastjo. Da bi izpovedal vso nemoč, s katero se vsako jutro prebujajo milijoni, sem se dotaknil ene same zgodbe. Zgodbe mlade družine, ki si želi samo preživeti," režiserjeve besede povzema uradna spletna stran filma.

Kot je za torkovo izdajo časnika Dnevnik povedal Möderndorfer, je scenarij za film začel pisati pred petimi leti in že tedaj je bila situacija v Sloveniji huda. Danes je še hujša, skoraj takšna, kot jo opisuje Inferno. Pred petimi leti družin, ki so živele v hudi revščini, nismo videli, čeprav so bile mogoče v sosednji ulici, danes pa so že z nami v isti hiši.

Film je nastal v produkciji Forum Ljubljana in koprodukciji Kinorame, Sektor Filma, Deliriuma ter TV Slovenija. Pri financiranju so sodelovali še Slovenski filmski center, Hrvaški avdiovizualni center, Makedonska filmska akademija, Filmski center Srbije in Media. Na pomoč pri ustvarjanju filma je priskočil tudi Filmski studio Viba film.

Inferno je po Predmestju (2004) in Pokrajini št. 2 (2008) tretji Möderndorferjev celovečerec. Vključen je tudi v tekmovalni progam Festivala slovenskega filma, ki se je v sredo pričel v Portorožu.