Slovenija 11.9.2014 12:32

V Mestni galeriji Ljubljana razstava Rabiha Mroueja

Ljubljana, 11. septembra - V Mestni galeriji Ljubljana so pripravili razstavo del Rabiha Mroueja. Mroue pripada generaciji libanonskih umetnikov, ki so postali prepoznavni v desetletju po uradnem koncu libanonske državljanske vojne leta 1990. Dejaven je kot igralec, gledališki režiser, dramatik in vizualni umetnik. Razstavo bodo odprli drevi ob 20. uri.

Kot je ob razstavi zapisala kustosinja Alenka Gregorič, se v umetnikovem opusu neposredno ali pa skozi ostroumne interpretacije zrcali osebna izkušnja vojne in nemirov, ki je plod nestabilnih političnih razmer in socialnih prevratov.

Mroue, ki živi in dela v Bejrutu, v svojih videih, instalacijah, performansih in predavanjih preučuje mehanizme pripovedništva, polemizira s historičnimi in osebnimi narativi ter preizprašuje politične, geografske in kulturološke danosti. Giblje se med nikoli povsem jasno določeno mejo fikcije in realnosti ter komunicira družbene paradigme oziroma jih prevaja v sfero osebnega, s čimer so interpretacije nujno podvržene subjektivnemu pogledu.

Vseskozi problematizira in raziskuje uporabo in možnosti manipulacije podob, ki v svetu sodobnih medijev in hitro potujočih informacij igrajo ključno vlogo pri posredovanju resnice, je še zapisala kustosinja. Umetnik pa je o svojem razumevanju resnice v knjigi, ki so jo v galeriji izdali ob razstavi, zapisal: "Predpostavljam, da ne obstaja le ena resnica, ampak gre za neskončno število resnic, nešteto različnih pogledov in neomejenih zornih kotov, iz katerih lahko pogledamo na isti dogodek. Nihče se ne more pretvarjati, da je zajel vse različice, ki govorijo o določenem dogodku."

O fluidnosti žanrov v svojem delu pa je med drugim dejal: "Ne glede na poimenovanje je zame pri delih pomembno to, kaj ponujajo v razmišljanje, kaj izzovejo v naših prepričanjih, kaj pretresejo v naših normah, tradicijah in stereotipih."

Rabih Mroue, rojen leta 1967, se je kot vizualni umetnik predstavil na številnih pomembnih mednarodnih manifestacijah sodobne umetnost, med drugim na documenti (13), sydneyjskem bienalu, carigrajskem bienalu in Manifesti 8.