Svet 13.9.2014 5:30

Pompeji bodo gostili operna večera

Neapelj, 13. septembra - Arheološko najdišče Pompeji na jugu Italije bo gostilo dva operna večera. V ponovno odprtem gledališču na prostem, na katerem se je pred več kot 40 leti zgodil znameniti koncert skupine Pink Floyd, bodo 18. in 20. septembra uprizorili operi La Boheme Giacoma Puccinija in Carmen Georgesa Bizeta.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA

Mini festival je po pisanju italijanske tiskovne agencija Ansa preizkus za morebitno poletno operno serijo na tem znamenitem arheološkem najdišču.

"Dve noči v Pompejih sta del širše zasnovanega projekta na enem najlepših in najbolj obiskanih arheoloških najdišč na svetu," je napovedal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Dodal je, da bi v Pompeje želeli pripeljati tudi sodobno umetnost, gledališče in glasbo, navdih za takšno akcijo pa so našli v že omenjenem koncertu skupine Pink Floyd leta 1972.

Že julija je Franceschini obljubil, da bo poskrbel za odpravo zamud pri restavriranju Pompejev. Lani so se namreč na arheološkem najdišču začela restavratorska dela v višini 105 milijonov evrov, od tega je 41,8 milijona evrov prispevala EU.

Aprila so nalivi v Pompejih povzročili poškodbe na nekaterih zidovih, zaradi česar si je Italija prislužila opozorilo organizacije Unesco.

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano in je ena največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev.