Svet 11.9.2014 16:05

Naberšnikovi Gozdovi na pot po avstrijskih kinodvoranah

Dunaj, 11. septembra - Tretji celovečerec Marka Naberšnika Gozdovi so še vedno zeleni je v sredo na Dunaju doživel avstrijsko premiero, od petka dalje pa bo tudi na rednem sporedu v avstrijskih kinematografih. Avstrijsko-slovenska koprodukcija bo tako prišla na avstrijska platna dva meseca prej kot v slovenske kinematografe, kjer si jo bo mogoče ogledati od 27. novembra.

Ljubljana, Kolosej. Režiser in scenarist Marko Naberšnik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kolosej.
Režiser in scenarist Marko Naberšnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Film je premiero doživel 16. junija na 17. mednarodnem filmskem festivalu A kategorije v Šanghaju. Dogajanje avstrijsko-slovenske koprodukcije je postavljeno v čas prve svetovne vojne. Film pripoveduje o usodi dveh vojakov, po bitki ujetih v gorski postojanki. Film je sicer Naberšnik mednarodni strokovni javnosti prvič predstavil na filmski tržnici v Cannesu.

Film je bil posnet v Sloveniji, na nekdanji meji z Italijo, na resničnih prizoriščih prve svetovne vojne, na Mangartu v Julijskih Alpah, ob trdnjavi Kluže, v Iškem Vintgarju, na gradu Strmol in v filmskem studiu Viba v Ljubljani.

Naberšnik je združil mednarodno igralsko zasedbo, v kateri so Michael Kristof, Clemens Aap Lindenberg, Kristian Hodko in Simon Šerbinek, posnet pa je v nemškem jeziku. Nastal je z zasebnimi finančnimi sredstvi. Iz Avstrije je sodelovala produkcijska hiša Artdeluxe Films.

Direktor fotografije je Miloš Srdić, scenograf Miha Ferkov, masker LukaLuka, kostumografinja Janeta Čoh, slovenska koproducenta pa Andrej Štritof in Aleš Pavlin.

Avstrijski premieri bo novembra sledila tudi nemška, v Sloveniji pa bo film prvič predvajan na 25. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe).

Gozdovi so še vedno zeleni so Naberšnikov tretji film po Petelinjem zajtrku in Šanghaju.