Slovenija 12.9.2014 12:49

Ministrstvo z razpisoma za beneški bienale in karierne perspektive v plesu

Ljubljana, 12. septembra - Ministrstvo za kulturo je na spletni strani objavilo javni ciljni razpis za izbor organizatorja predstavitve Slovenije na Beneškem likovnem bienalu 2015 in javni razpis za Nove karierne perspektive v sodobnem plesu.

Razpis za organizatorja predstavitve Slovenije na 56. mednarodni likovni razstavi Beneškem bienalu naslednje leto je namenjen kakovostnim, inovativnim in izvirnim ustvarjalnim zamislim, ki prispevajo k razvoju in promociji sodobnih slovenskih vizualnih umetnosti, so sporočili z ministrstva.

Z razpisom želijo spodbuditi in podpreti mednarodno uveljavljanje sodobnih slovenskih vizualnih umetnosti ter umestitev slovenskih dosežkov na tem področju v mednarodni kulturni prostor. Slovenska predstavitev bo v osrednjem prizorišču v Arsenalih.

S tem na ministrstvu uresničujejo cilj Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 o učinkovitejšem nastopu Slovenije v Benetkah.

Beneški bienale bo potekala med 9. majem in 22. novembrom prihodnje leto, kurator pa je publicist in teoretik nigerijskega rodu Okwui Enwezor. Slovenijo je leta 2013 zelo uspešno predstavljala Jasmina Cibic s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo.

Rok za prijave na razpis je 17. oktober, tisti, ki bi želeli sodelovati, pa morajo med drugim predložiti dokazilo, da so v zadnjih treh letih organizirali najmanj pet razstav s področja sodobnih vizualnih umetnosti. Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev znaša 70.000 evrov.

Drugi razpis, ki so ga objavili na ministrstvu, je namenjen sofinanciranju projektov v letih 2014 in 2015 za večjo socialno vključenost težko zaposljivih mladostnikov, ki delujejo na področju kulture in imajo status brezposelnih oseb ali status samozaposlenega v kulturi ter na dan sklenitve zaposlitve ali avtorske pogodbe niso presegli starosti 35 let.

Med cilji razpisa je tudi povečanje dostopnosti kakovostnih kulturnih vsebin in dvig zavesti o pomenu kulture za razvoj posameznika in družbe, usposabljanje s prenosom znanj na mlade ter izboljšanje dostopnosti do kulturnih dobrin in storitev preko sodelovanja brezposelnih in samozaposlenih mladih v kulturi.

Na razpis se lahko prijavijo nevladne kulturne organizacije, ki so registrirane za opravljanje kulturno-umetniških dejavnosti ter posredovanje kulturnih dobrin v Sloveniji ter delujejo na področju sodobnega plesa.

Razpis delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, izvaja se v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013. Delež sredstev Evropske unije je 85 odstotkov, skupna okvirna vrednost sredstev pa znaša 300.000 evrov. Rok za oddajo vlog je 13. oktober.