Slovenija 14.9.2014 4:00

V Ljubljani se bo s predstavo po Brechtovem besedilu začel 21. Ex Ponto

Ljubljana, 14. septembra - V Ljubljani se bo drevi ob 20. uri s predstavo po besedilu Bertolta Brechta Švejk v drugi svetovni vojni v režiji Martina Kočovskega začel 21. festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, ki v novo desetletje vstopa z motom Novi mostovi. Do zaključka v Novem mestu prihodnjo nedeljo bo ponudil osem predstav in osem dokumentarnih filmov.

Ljubljana, Cankarjev dom. Direktor festivala EX PONTO Damir Dimitrović. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Direktor festivala EX PONTO Damir Dimitrović.
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Za festival se odpira novo obdobje in nov način razmišljanja, pri Novih mostovih ne gre samo za geografsko širjenje, ampak tudi za programsko," je na predstavitveni novinarski konferenci pojasnil direktor festivala Damir Domitrović.

Dokumentarni filmi, ki jih letos na festivalu predstavljajo prvič, se bodo osredotočili na države nekdanje Jugoslavije. Med drugim bodo predvajali filme Dušana Moravca Pravi človek za kapitalizem, Mobitel Nedžada Begovića in Gangster te ljubi Nebojše Slijepčevića.

Na festivalu bodo premierno uprizorili Tobelijo Nicka Upperja, z Madžarske pa prihaja Kralj Ubu v režiji Zoltana Balazsa. Italijanska koreografinja Erika Zueneli, ki živi in ustvarja v Belgiji, bo v Ljubljani predstavila plesno predstavo Tant'Amati.

V Centru sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija bodo v sklopu festivala izvedli tudi sonorično predstavo Hanne Preuss z naslovom Pavana za Antigono.

Zaključek festivala, ki se letos seli v Novo Mesto, bo pripadel gostom iz Mehike, ki prihajajo s predstavo Amarilo v režiji Jorgeja A. Vargasa.