Slovenija 13.9.2014 4:00

Slovenska popevka po šestih letih ponovno v Križankah

Ljubljana, 13. septembra - Slovenska popevka, ki bo drevi po šestih letih ponovno potekala v ljubljanskih Križankah, bo letos ponudila 14 novih skladb. Med drugim se bodo po odru Plečnikovega letnega gledališča sprehodile Darja Švajger s skladbo Sončen dan, Irena Vrčkovnik s pesmijo Zračiš moj zrak ter Nuša Derenda, ki bo namesto Anike Horvat zapela Noč čudežna.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Vsi izvajalci bodo skladbe odpeli v živo ob spremljavi Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata.

Poleg omenjenih bodo na Slovenski popevki nastopili še Katarina Mala, Ela, Uroš Smolej, Petra Polak, Miha Renčelj, Alex Volasko, Ana Karneža, Nina Virant, Steffy, Rudi Bučar in Radio Mondo.

V spremljevalnem programu festivala bodo nastopili še Katrinas, Slavko Ivančić, Marko Vozelj, Ylenia Zobec, Eva Černe, Yuhubanda, Prifarski muzikanti in drugi, organizatorji pa pripravljajo še posebno presenečenje.

RTV, ki bo dogajanje spremljala v živo, bo pred začetkom predvajala posebno oddajo Ena sama je ... popevka.

Na festivalu, ki ga bosta vodila Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič, bo strokovna žirija podelile tri nagrade - nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo in veliko nagrado za najboljšo skladbo festivala. Podelili bodo tudi nagrado občinstva.

Založba ZKP RTV Slovenija bo tudi letos na dan festivala izdala tradicionalno zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala.

Na lanski Slovenski popevki je bila po presoji žirije najboljša pesem Andraža Hribarja Po čem diši ta dan. Občinstvo je prek telefonskega glasovanja izbralo pesem Vrti se v ritmu Eve Černe, ki pa se je letos nagradi odpovedala zaradi očitkov, da je bil refren skladbe Vrti se v ritmu, ki jo je zanjo napisal Rok Golob, že predhodno objavljen.

Festival slovenske popevke, ki je zlata leta doživela v 60. in 70. letih, so prvič organizirali na Bledu leta 1962, ko je zmagal Stane Mancini s pesmijo Mandolina. Dve leti pozneje se je festival preselil v Ljubljano, kjer so jo zaradi upadanja priljubljenosti zadnjič priredili leta 1983.

Festival, ki je 2012 praznoval 50-letnico, so ponovno obudili leta 1998, zadnja leta pa so jo pripravljali v studiih RTV Slovenija.

V najboljših letih popevke so se porodile in na festivalu predstavile skladbe, kot so Orion, Med iskrenimi ljudmi, Poletna noč, Maček v žaklju in Dan neskončnih sanj.