Svet 15.9.2014 5:30

V Parizu razstava italijanskega umetnika Perugina

Pariz, 15. septembra - V Muzeju Jacquemart-Andre v Parizu so na ogled postavili razstavo, posvečeno italijanske slikarju Peruginu. Pietro Perugino (med 1445 in 1452-1523) velja za enega najpomembnejših predstavnikov umbrijske slikarske šole, v njegovi delavnici se je slikarstva učil Rafael. Pod naslovom Perugino, Rafaelov učitelj je predstavljenih 50 slik.

Razstava, ki v središče postavlja Peruginov stilistični razvoj, bo v Parizu na ogled do 19. januarja prihodnje leto, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Perugino, s pravim imenom Pietro di Cristoforo Vannucci, se je rodil v kraju Citta delle Pieve blizu Perugie v Italiji. Bil je učenec Fiorenza di Lorenza in Piera della Francesce. V Firencah je bil pod vplivom Andree Verrocchia.

Od leta 1479 je delal v Rimu, leta 1495 je odšel v Perugio, od leta 1500 pa je bil učitelj mladega Rafaela. V zadnjem obdobju je slikal v Sieni, Vatikanu in po Umbriji. Umrl je za kugo.

Perugino je na svojih izrazito umirjenih slikah uporabljal skladne, svetle barve in jasno, preprosto kompozicijo. Realistično oblikovane figure je mnogokrat postavil v arhitekturna okolja.